U januaru posjekli više od 80 čempresa, Opština Bar sada "zeleni goru"

Akciju pošumljavanja opštinari planiraju za 20. septambar, sa početkom u 11 sati, na dijelu zelene javne površine između ulica Jovana Tomaševića i Maršala Tita
2762 pregleda 0 komentar(a)
Posječeni čempresi u Baru (januar 2019.), Foto: Danilo Pavlović
Posječeni čempresi u Baru (januar 2019.), Foto: Danilo Pavlović
Ažurirano: 19.09.2019. 15:57h

Opština Bar zasadiće više vrsta četinaraskog drveća i priključiti akciji “Nek' gora zazeleni!”, koja se organizuje povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori.

17. januara ove godine isti nadležni naredili su sječu više od 80 stabala u Baru, uprkos protivljenju više od četiri hiljade građana.

Akciju pošumljavanja opštinari planiraju za 20. septambar, sa početkom u 11 sati, na dijelu zelene javne površine između ulica Jovana Tomaševića i Maršala Tita, odnosno iza zgrade nekadašnjeg italijanskog konzulata.

"Cilj akcije,koja ima intenciju da se nastavi i u narednim godinama, jeste da se sadnjom drveća u svim lokalnim samoupravama doprinese očuvanju „pluća planete“ i da se podstakne uključivanje građana u aktivnosti ozelenjavanja svoje lokalne sredine", saopšteno je iz Opštine Bar.

Višedecenijska stabla u januaru su podječena kako bi se na toj lokaciji gradio vrtić. Građani Bara su nedjeljama vodili borbu za spas čempresa i držali straže kako bi zaštitili drveće. Peticiju je potpisalo više hiljada građana, ali su gradske vlasti ostale nijeme.

Uslijedili su nedjeljni protesti građana, koji su rezultirali odlukom premijera Duška Markovića da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru.

Bonus video: