Vlada odbila e-peticiju građana koji se protive formiranju vojnog poligona na Sinjajevini

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu", osim proglašenja te planine zaštićenim područjem, tražila je obustavljanje plana formiranja poligona, da se planina ostavi stočarima, afirmiše kao turistička destinacija, te da se zaštite kulturno nasljeđe, tradicija i arheološka nalazišta na Sinjajevini...
10633 pregleda 15 komentar(a)
Sinjajevina (Ilustracja), Foto: Igor Stojović
Sinjajevina (Ilustracja), Foto: Igor Stojović

Plan Ministarstva odbrane da na Sinjajevini formira vojni poligon dobio je podršku i drugih Vladinih resora – ministarstava poljoprivrede, kulture i održivog razvoja, pa je Vlada odbila zahtjev građana koji se protive postojanju terena za obuku vojnika na toj planini.

Vlada je danas na sjednici usvojila informaciju o e-peticiji "Sačuvajmo Sinjajevinu-proglasimo Sinjajevinu zaštićenim područjem i parkom prirode", koja je putem portala "Glas građana - e-peticije" dobila podršku potrebnih najmanje 3.000 glasova (3.324), te potom 5. avgusta upućena resoru Predraga Boškovića na razmatranje.

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu", osim proglašenja te planine zaštićenim područjem, tražila je obustavljanje plana formiranja poligona, da se planina ostavi stočarima, afirmiše kao turistička destinacija, te da se zaštite kulturno nasljeđe, tradicija i arheološka nalazišta na Sinjajevini...

Iz MO nedavno su "Vijestima" kazali da će peticiju uputiti dalje Vladi kad dobiju mišljenje i drugih institucija, u čijoj su nadležnosti pitanja koja se odnose na inicijativu građana.

Iz resora Milutina Simovića, kako se navodi u današnjoj informaciji o e-peticiji, dostavili su mišljenje Uprave za šume, u kojem navode da lokalitet na kojem je planirano formiranje vojnog poligona na Sinjajevini "nije obuhvaćen Programom gazdovanja šumama".

Dodaju i "da se radi o goleti na kojoj nema rastinja bilo kog karaktera i nivoa i da nema smetnji za realizaciju predmetnog projekta".

U mišljenju Ministarstva kulture navodi se da na tom prostoru "nema zakonom zaštićenih kulturnih dobara, kao ni dobara sa potencijalnim kulturnim vrijednostima".

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) saglasni su sa planom formiranja vojnog poligona u dijelu navoda iz Prostornog plana, kojim je definisano da se "izbor i određivanje kompleksa i lokacija neophodnih za funkcionisanje sistema odbrane vrši na osnovu zakonskih i strateških dokumenata koji regulišu oblast odbrane Crne Gore".

Vlada je ranije donijela Strategijski pregled odbrane i Dugoročni plan razvoja odbrane 2019-2028. kojim je, između ostalog, definisano da je jedan od ključnih prioriteta MO da se na lokaciji na Sinjajevina formira vojni poligon "koji mora da obezbijediti uslove za taktičke vježbe jedinica do ranga bataljona i bojna gađanja pješadijskim naoružanjem i artiljerijskim oruđima Vojske".

Vlada je na sjednici prije dvije sedmice usvojila informaciju o formiranju poligona za potrebe Vojske na Sinjajevini.

MO je tada data saglasnost za privremeno korišćenje oko 7.500 hektara zemljišta za potrebe formiranja vježbovno-strelišnog poligona, do donošenja odgovarajućih planskih dokumenata, uz obavezu MO i MORT da sačine procjenu nultog stanja zaštite životne sredine i definišu metodologiju redovnog godišnjeg praćenja stanja životne sredine na tom prostoru.

Ministar odbrane tada je kazao da formiranje poligona na Sinjajevini nije u suprotnosti sa konceptom afirmacije te planine kao regionalnog parka prirode.

Bošković je kao primjer naveo Njemačku, navodeći da u toj državi postoje 693 vojna poligona, te da su svi uključeni u Natura 2000, koja predstavlja ključni dokument EU o zaštiti biodiverziteta.

Bonus video: