Danas žene marširaju za solidarnost

Međunarodni dan žena. se slavi od 1917. godine, a Ujedinjene nacije su ga prvi put obilježile 1975.
52 pregleda 8 komentar(a)
Osmi mart, Foto: Boris Pejović
Osmi mart, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2018. 06:28h

I pored deklarativne jednakosti, pokušaja države da prati obaveze iz programa Ujedinjenih nacija koje promovišu rodnu ravnopravnost, žene u crnogorskom društvu su i dalje na drugom mjestu, neadekvatno su zaštićene od porodičnog nasilja a nijesu ni ravnopravne u organima vlasti, partijama, institucijama...

Na to su juče ukazali ombudsman, sindikati, NVO udruženja, Skupština... Glas za ravnopravnost žene će dići i danas, na Međunarodni dan žena kada je u Podgorici zakazan marš koji organizuju Centar za ženska prava i Anima, kao i majke - korisnice naknada za troje i više djece.

Međunarodni dan žena. se slavi od 1917. godine, a Ujedinjene nacije su ga prvi put obilježile 1975. Razlog zbog kog se baš 8. mart uzima kao dan obilježavanja povezan je sa nizom protesta i demonstracija koje su organizovale žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku 1857. godine.

Ombudsman Šućko Baković juče je poručio da se žene u crnogorskom društvu suočavaju sa značajnim problemima u različitim sferama privatnog i javnog života i pored unaprijeđenih zakonodavnih i strateških rješenja i rezultata u promociji rodne ravnopravnosti.

On je ocijenio da je evidentno da se, osim djelimično u pravosuđu, rodni balans još može smatrati problematičnim u mnogim oblastima kao što su političko djelovanje, administrativno rukovođenje, obrazovanje na najvišem nivou.

"Osim toga, podaci govore o još uvijek značajnom broju predmeta nasilja u porodici koji za žrtve ima žene, a što prema međunarodnim standardima predstavlja oblik diskriminacije", rekao je Baković.

Prema njegovim riječima, odgovor države na tu pojavu mora biti odlučniji. "Posebno želimo skrenuti pažnju na žene koje su pripadnice ranjivih kategorija kao što su osobe sa invaliditetom, starije osobe, žene u stanju socijalne potrebe i slabog imovnog stanja, Romkinje, samohrane majke, žrtve nasilja, kao i žene iz seoskih područja i pripadnice LGBT populacije", kazao je Baković.

Centar za ženska prava poručio je juče da se ove godine maršira apelujući na solidarnost među ženama. “Naš apel je inspirisan istoimenim umjetničkim radom jugoslovenske vajarke Vide Jocić, učesnice NOB-a, koja je oslobođenje dočekala u koncentracionom logoru, nakon čega je u svoj umjetnički rad utkala svoja, ali i iskustva svih žena sa kojima je dijelila zatočeništvo”, najavodi se u pozivu za obilježavanje 8.marta.

Bonus video: