Mještani sela Vraneša traže hitnu reakciju države, ili će da se sele: Koncesionari uništili sve puteve

To se navodi u pismu upućenom premijeru i ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Dušku Markoviću i Milutinu Simoviću, kao i predsjedniku opštine Petru Smoloviću.
3120 pregleda 0 komentar(a)
Sela će ostati pusta: Vraneška dolina, Foto: Vijesti
Sela će ostati pusta: Vraneška dolina, Foto: Vijesti

Udruženje građana “Vraneš” pozvalo je čelne ljude države i opštine Bijelo Polje da saniraju puteve koje su uništili koncesionari, jer su mnogi stanovnici sela koja gravitiraju putnom pravcu kroz Vranešku dolinu, prinuđeni da napuste svoja imanja, do kojih, kako tvrde, jedva mogu i da dođu. U sličnoj situaciji su, kako navode i stotine mještana sela koja pripadaju pavinopoljskom području, Lekovine, Bijelog potoka, Babaića, Konjevića mahale, Žubera, Stožera, Gajina, Grubanove gore.

“Stanovnici sela Sokolac, Šljemena, Pisane jele i drugih sela na putnom pravcu Tomaševo, Sokolac, Stožer, Barice, prinuđeni su da napuštaju svoja rodna ognjišta zbog toga što su koncesionari potpuno oštetili i uništili asfaltiranu saobraćajnicu. Ovaj putni pravac je asfaltiran 1996. godine. Međutim, koncesionari svakodnevno, izvozeći na hiljade kubika šumske građe, kamionima velike nosivosti i to još sa prikolicama, uništili su i dalje uništavaju saobraćajnicu, kojom teško i pješak može da prođe, a kamoli manji auto. Stoga su građani ovog područja potpisali peticiju od 224 potpisnika, i ako ima još toliko građana koji nijesu uspjeli da se potpišu, kojom traže da im se ovaj putni pravac obnovi i osposobi za normalni saobraćaj. Inače su spremni na radikalne mjere, tj. da blokiraju put i zabrane prolaz svim teretnim vozilima”.

To se navodi u pismu upućenom premijeru i ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Dušku Markoviću i Milutinu Simoviću, kao i predsjedniku opštine Petru Smoloviću.

U pismu, koje je potpisao predsjednik Udruženja Momo Joksimović, navodi se da, osim toga, koncesionari šuma za sobom ostavjaju pustoš, a ne obnavljaju zasade, što im je zakonska obaveza.

“Na području ovih sela živi više stotina građana koji isključivo žive od poljoprivrede i stočarstva. Ova poljoprivredna gazdinstva proizvode robu za tržište koju svakodnevno transportuju i plasiraju na bjelopoljsko i druga tržišta, te s razlogom traže da se ovaj putni pravac dovede u red. U Sokolcu postoji četvororazredna osnovna škola, dok učenici starijih razreda prinuđeni su da svakodnevno putuju po osam do 10 kilometara u jednom pravcu do osmogodišnje škole u Tomaševu, pa su mnogi roditelji prinuđeni da djeci plaćaju smještaj u blizini te škole što im izuskuje posebne troškov. Zbog svih ovih nagomilanih problema, brojni građani ozbiljno razmišljaju da se sele sa rodnog ognjšta, a neki su to već učinili”, navodi se u pismu.

Bonus video: