Odbijena peticija za besplatne udžbenike svim đacima

Pokretač Marko Begović kazao da iz dobijenog odgovora ne zna koji je organ postupao po peticiji podnesenoj prije desetak dana i da je izostao pravni osnov za njeno odbijanje
1221 pregleda 1 komentar(a)
Ustav kaže da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ustav kaže da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Odbijena je peticija kojom je traženo da se svim učenicima osnovnih i srednjih škola obezbijede besplatni udžbenici.

Pokretač peticije Marko Begović kazao je da iz dobijenog odgovora ne zna koji je javnopravni organ postupao po peticiji podnesenoj prije desetak dana.

“Takođe, izostao je pravni osnov za odbijanje peticije. To što nadležni organ državne uprave za oblast prosvjete ili pojedina lokalna samouprava ad hoc manirom obezbjeđuje udžbenike, ne dovodi u pitanje svrsishodnost i potrebu peticije - za sve, bez razlike”, kazao je Begović za “Vijesti”.

Peticijom su se tražili besplatni udžbenici za sve učenike u Crnoj Gori, bez obzira na materijalni status njihovih porodica, navodeći da polaze od činjenice da je školovanje ustavna kategorija, a da je osnovno školovanje obavezno i besplatno.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da se već radi na rješavanju tog pitanja u saradnji sa lokalnim vlastima.

“Kako su udžbenici već besplatni za ranjive kategorije (djeca bez roditeljskog staranja, čiji su roditelj, odnosno staratelj korisnik materijalnog obezbjeđenja, djeca sa posebnim obrazovnim potrebama, djeca koja su smještena u ustanovi socijalne i dječije zaštite, romske i egipćanske populacije...) za šta se izdvaja preko pola miliona eura godišnje, te uzevši u obzir da većina opština obezbjeđuje besplatne udžbenike za dio osnovaca, ovo se pitanje sistemski već rješava, a i dalje će biti unapređivano u saradnji sa opštinama”, navodi se u odgovoru iz resora Damira Šehovića.

Bonus video: