Ljiljana Simović kćerki prepisala kuću, pa dobila 40.000 eura

U trenutku dobijanja kredita, Milutin i Ljiljana Simović imali su tri nekretnine - stan od 150 kvadrata, vikendicu od 85 i kuću od 214 metara kvadratnih
41305 pregleda 67 komentar(a)
Ljiljana Simović, Foto: Facebook
Ljiljana Simović, Foto: Facebook
Ažurirano: 22.09.2019. 17:36h

Prije nego što je početkom godine od Vlade dobila 40.000 eura stambenog kredita pod povoljnim uslovima, pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Ljiljana Simović je na maloljetnu kćerku prepisala kuću od preko 200 metara kvadratnih, a suprug Milutin Simović je lani postao vlasnik stana od 150 kvadrata, zaključuje se iz imovinskih kartona koje su dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.

Mada živi sa roditeljima, kuća koja je prepisana na H. S. ne pominje se u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za prošlu godinu. To je moguće na osnovu člana 27 Zakona o sprečavanju korupcije, kojim je propisano da se u imovinskim kartonima ne objavljuju podaci koji se tiču djece do navršenih 16 godina života.

Po nalogu premijera Duška Markovića, Vladina Komisija za stambena pitanja je 10. avgusta objelodanila spisak stotinjak onih koji su tokom njegovog mandata dobili stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Sredinom februara, 40.000 eura stambenog kredita dobila je Simovićeva.

Simovići su u tom trenutku imali tri nekretnine – na potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja vodio se stan od 150 kvadrata, na pomoćnicu ministra rada i socijalnog staranja vikendica od 85 kvadrata na Žabljaku, a na ćerku kuća od 214 metara kvadratnih u Podgorici.

Stan se prvi put pominje u posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu.

Na pitanje “Vijesti” da li je on ikad dobio stan ili stambeni kredit pod povoljnim uslovima, Simović je kazao: “Nikada nijesam dobio stan”.

“Stan sam kupio bankarskim hipotekarnim kreditom, uz učešće i kredita koji je dobila moja supruga nakon 20 godina rada u javnoj upravi, što smo i prijavili u svojim redovnim imovinskim kartonima, u kojima je naznačeno da je u proceduri upis te nepokretnosti. O tome možete steći neposredan uvid u nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije”, kazao je Simović.

Dodao je da je Agencija bila i “blagovremeno obaviještena o realizaciji navedenih kredita”.

Kada je riječ o kući prepisanoj na kćerku, Simović ističe da je sve uredno prijavljeno Agenciji.

“Svoje prihode i imovinu koju sam sticao porodičnim, ličnim i kreditnim sredstvima tokom 33 godine rada u državnim institucijama, u skladu sa propisima, evidentirao sam u propisanim izvještajima”.

Međutim, nije konkretno odgovorio da li je tokom kupovine stana od 150 metara kvadratnih Agenciji dostavio poseban imovinski karton koji se dostavlja u slučaju uvećanja imovine za vrijednost veću od 5.000 eura.

Prema članu 23 Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana od dana uvećanja imovine vrijednosti veće od 5.000 eura Agenciji dostavi vanredni imovinski karton.

U registru Agencije dostupni su redovni godišnji imovinski kartoni Simovića, ali ne i vanredni.

Prema imovinskom kartonu, Simović od novembra 2017. godine otplaćuje 120.000 eura hipotekarnog kredita koji je iskoristio za kupovinu stana. Mjesečna rata za kredit iznosi nepunih 855 eura.

Od 2013, odnosno 2015. godine, otplaćuje dva potrošačka kredita od po 3.500 eura, u ratama od 58,33 eura.

Nije poznato koliko iznosi rata kredita koji vraća supruga, dobijenog pod povoljnim uslovima.

Simovići nisu odgovorili da li namjeravaju da u bliskoj budućnosti ponovo zatraže pomoć Vladine Komisije za stambena pitanja. Nisu odgovorili ni da li smatraju da je kredit pod povoljnim uslovima bio preči nekom drugom javnom funkcioneru ili državnom službeniku, s obzirom na to da su već bili stambeno osigurani i da imaju visoka primanja.

Mjesečna primanja supružnika su prošle godine iznosila skoro 3.500 eura.

Osnovna plata potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja iznosila je prošle godine 1.742 eura, a svakog mjeseca je primao još 535 eura kao zamjenik predsjednika Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Osnovna plata Ljiljane Simović, direktorice Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova, iznosila je prošle godine 1.071 euro.

Ona je prijavila da je u posljednja četiri mjeseca prošle godine od rente zarađivala po 1.500 eura mjesečno.

Dok potpredsjednik nema vozila na svoje ime, suprugra ima dva - “golf kros” iz 2007. kupljen uz pomoć kredita i “golf 1.9 e” amortizovan iz 1988. godine.

Supružnici imaju 79 akcija u “Staklenicima” i 405 u Jugopetrolu Kotor.

Simovići su Agenciji dali saglasnost za uvid u bankarske račune.

ASK: Stan još nije upisan, pa nije morao da šalje karton

Mada je Simović prijavio da je vlasnik stana od 150 metara kvadratnih, iz Agencije za sprječavanje korupcije su kazali da on nije imao obavezu da to uradi u vanrednom kartonu jer on još nije upisan kao takav u katastar.

“U skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije, zakonski obveznici su dužni da prijave Agenciji pravo svojine na nepokretnim stvarima i pravu zakupa u trajanju dužem od jedne godine u zemlji i inostranstvu. U skladu sa odredbama svojinskopravnih propisa, pravo svojine na nepokretnim stvarima na osnovu pravnog posla kupovine, stiče se upisom u katastar nepokretnosti. S tim u vezi, Agencija za sprječavanje korupcije je izvršila uvid u evidenciju nepokretnosti koju vodi Uprava za nekretnine, i tim uvidom je utvrdila da postupak upisa u katastar predmetne nepokretnosti još nije okončan”, odgovoreno je iz nstitucije na čijem je čelu Sreten Radonjić na pitanje “Vijesti” da li je Simović prijavio stan u kartonu koji tretira uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

Bonus video: