Sanacija u najudaljenijem selu u Nikšiću: Crkvice dobijaju put, škola klupe

„Stigao je materijal i tri mašine. Asfaltiraće kilometar. Jeste da nama treba mnogo više i da je put u lošem stanju, ali dobro je da se konačno krene u priču sanacije puta. Pošto je riječ o bezvodnom kraju, u Gornjim Crkvicama će da prave i veliki bazen za napajanje stoke“, kazali su mještani „Vijestima“
1674 pregleda 1 komentar(a)
Radovi počeli, uskoro novi put, Foto: Svetlana Mandić
Radovi počeli, uskoro novi put, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.09.2019. 20:58h

Pripremni radovi na asfaltiranju dionice Crkvice-Ubla, u dužini od kilometar, u pravcu Vrbice, Vučjeg Dola i Vraćenovića, počeli su juče, a mještani Crkvica, najudaljenijeg sela u nikšićkoj opštini, nadaju se da i njima konačno stižu bolji dani, kada su u pitanju voda i put.

„Stigao je materijal i tri mašine. Asfaltiraće kilometar. Jeste da nama treba mnogo više i da je put u lošem stanju, ali dobro je da se konačno krene u priču sanacije puta. Pošto je riječ o bezvodnom kraju, u Gornjim Crkvicama će da prave i veliki bazen za napajanje stoke“, kazali su mještani „Vijestima“.

Prilikom nedavnog boravka u Nikšiću, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da će na seoskom području nikšićke opštine biti asfaltirano 12 kilometara u više mjesnih zajednica, na području Banjana - Velimlje, Trubjela, Petrovići, Vraćenovići, Crni Kuk, Crkvice, MZ Lukovo i Župa, i urađeno šest akumulacija kapaciteta, svaka, preko hiljadu kubika i tri vodovoda za sekundarne mreže.

Pomenute projekte finansiraće Vlada, lokalna uprava i IPARD.

U petak će Osnovna škola ”Janko Bjelica”, u Donjim Crkvicama, od Filozofskog fakulteta na poklon dobiti desetak klupa i duplo više stolica.

Prethodnih mjeseci mještani Donjih Crkvica obnavljaju crkvu i mjesni dom, a krenuli su i sa akcijama uvođenja vode u dom u kome se nalazi kako mjesna kancelarija, tako i kapela.

Kako su ranije pisale “Vijesti”, Donje Crkvice su od od grada udaljene više od 70 kilometara, i za to selo se moglo reći da u potpunosti važi izreka „daleko od očiju, daleko od srca“. Kako su malobrojni domaćini koji su ostali da žive u selu isticali, problema im ne fali, a često imaju utisak da ne pripadaju nikome.

“Put je u lošem stanju, velikih problema imamo sa vodsnabdijevanjem, strujom... Onda se čude što ljudi napuštaju sela. Ko da ostane kada nema osnovne uslove za život“, kazali su oni.

U ljeto 2014. godine popunjene su mnogobrojne rupe na asfaltu od Velimlja do Donjih Crkvica, ali nakon nekoliko mjeseci voda je sve odnijela

Bonus video: