Imenovan Etički komitet: Za unapređenje i zaštitu akademskog integriteta

Komitet je imonovan na predlog Ministarstva prosvjete, a prva sjednica Komiteta očekuje se u narednih desetak dana
911 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Rektorata (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zgrada Rektorata (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Crnogorska Vlada imenovala je danas Etički komitet koji će, kako su pojasnili, raditi na očuvanju, unapređenju i zaštiti akademskog integriteta u naredne četiri godine.

U sastavu Komiteta su profesor sa Medicinskog fakulteta Bogdan Ašanin, dekan Fakulteta pravnih nauka sa Univerziteta Donja Gorica (UDG), Zoran Stojanović i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG, Stevo Popović.

U Komitetu su i profesorica Ana Lalević-Filipović sa Ekonomskog fakulteta UCG-a, profesorica Aleksandra Banjević sa Filološkog fakulteta UCG i Elvir Zvrko sa Medicinskog fakulteta UCG i Senad Gačević, redovni profesor na Muzičkoj akademiji UCG.

Komitet je imonovan na predlog Ministarstva prosvjete, a prva sjednica Komiteta očekuje se u narednih desetak dana.

Ministarsto prosvjete će, u saradnji sa Savjetom Evrope, obezbijediti dodatne obuke članovima.

Precizira se da Etički komitet obavlja poslove na očuvanju, unapređenju i zaštiti akademskog integriteta.

»Komitet donosi i prati primjenu Etičke povelje, promoviše načela akademskog integriteta, odlučuje po predlogu za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta i to za one građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van Crne Gore i daje mišljenje o propisima i inicijativama koje se tiču akademske etike«, piše u saopštenju.

Pojašnjava se da su kriterijumi za izbor akademsko, odnosno naučno zvanje, radno iskustvo u određenoj naučnoj oblasti, nagrade/priznanja/dostignuća u oblasti svoje ekspertize i članstva u relevantnim tijelima iz oblasti visokog obrazovanja i nauke.

Kriterijum je bio i znanje engleskog i ostalih stranih jezika.

»Sistem zaštite akademskog integriteta u Crnoj Gori tako će se oslanjati kako na pomenuti Etički komitet, tako i na etičke odbore koji se formiraju na samim visokoškolskim ustanovama. Uz tehničku podršku kroz softver za provjeru radova i utvrđivanje plagijata, kreiran je ozbiljan sistem zaštite od neetičkog postupanja«, kaže se u saopštenju.

Bonus video: