Vlada: Digitalizacija javne uprave i dalje jedan od prioriteta

Iz Vlade su kazali da su u Analizi pobrojane aktivnosti realizovane u trećem kvartalu i predstavljeni osnovni rezultati istraživanja o stepenu korišćenja e-usluga i podaci o broju podnijetih zahtjeva u prva tri kvartala ove godine koji pokazuju pozitivni trend u korišćenju e-usluga na portalu e-uprave
437 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade (arhiva), Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Vlade (arhiva), Foto: Luka Zeković

Pojednostavljivanje administrativnih procedura pri ostvarivanju upravnih usluga i digitalizacija javne uprave i dalje je jedan od najvažnijih prioriteta u agendi Vlade, poručeno je na današnjoj sjednici.

Vlada je usvojila Analizu stanja elektronskih usluga sa predlogom mjera za njihovo unaprjeđenje.

U Analizi je konstatovano da je pojednostavljivanje administrativnih procedura pri ostvarivanju upravnih usluga i digitalizacija javne uprave i dalje jedan od najvažnijih prioriteta u agendi Vlade.

Iz Vlade su kazali da su u Analizi pobrojane aktivnosti realizovane u trećem kvartalu i predstavljeni osnovni rezultati istraživanja o stepenu korišćenja e-usluga i podaci o broju podnijetih zahtjeva u prva tri kvartala ove godine koji pokazuju pozitivni trend u korišćenju e-usluga na portalu e-uprave.

Kako se navodi, Ministarstvo javne uprave (MJU) zaduženo je da do kraja ove godine, u saradnji sa Upravom za kadrove, realizuje obuke zaposlenih u javnoj upravi za primjenu propisa iz oblasti elektronskog poslovanja koji su neophodni za razvoj e-uprave.

„Ministarstvo prosvjete i MJU su zaduženi da da nastave realizaciju aktivnosti na uspostavljanju servisa za upis djece u osnovne škole i predškolske ustanove, kako bi taj servis bio aktivan na portalu e-uprave sljedeće godine“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je radni tim zadužen da u skladu sa predlozima iz Analize stanja e-usluga nastavi aktivnosti na realizaciji mjera za unaprjeđenje stanja e-usluga.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Nacrt Izmjena i dopuna Lokalne studije lokacije Regionalne sanitarne deponije čvrstog otpada „Čelinska kosa“ u Bijelom Polju sa programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana.

Navodi se da je programskim zadatkom definisano da je cilj izrade dokumenta da se kroz analizu planiranih sadržaja i shodno razvojnim potrebama, ponude planska rješenja kojima bi se stvorili preduslovi za izgradnju Regionalne deponije čvrstog otpada, kao i izgradnju postrojenja za neškodljivo uklanjanje nusproizvoda životinjskog porijekla.

Vlada je donijela i Akcioni plan za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije 2019-2024.godine, za ovu i sljedeću godinu.

„Izradom Strategije pametne specijalizacije Crna Gora se priključila inicijativi Evropske unije kojom se potencira novi model ekonomskog razvoja na nacionalnom ili regionalnom nivou zasnovan na ciljanoj podršci naučno-istraživačkim i inovativnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

Strategija, kako su dodali iz Vlade, utvrđuje prioritete razvoja, čiji je cilj izgradnja konkurentske prednosti kroz povezivanje sopstvenih snaga u istraživanju i inovacijama s potrebama privrede, odgovarajući na koherentan način na rastuće mogućnosti i razvoj tržišta, a čime se izbjegava preklapanje i fragmentacija politika.

„Akcionim planom definisane su konkretne aktivnosti čijom implementacijom bi trebalo da se riješi problem nedovoljne iskorišćenosti potencijala i komparativne prednosti zemlje ili regiona kroz podsticanje inovacija, kao i nedovoljnih javnih i privatnih ulaganja u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: