40 izlagača na bazaru u Bijelom Polju

Pored izlagača domaćih organskih i poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, starih zanata, domaće radinosti, na bazaru su svoje ponude predstavili predstavnici ugostiteljstva i hotelijerstva
1375 pregleda 0 komentar(a)
Sa bazara, Foto: Jadranka Ćetković
Sa bazara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.09.2019. 11:46h

Za Slavicu Kovačević iz Mojkovca Bjelopoljski bazar je sjajna prilika da pokaže svoje rukotvorine od drveta, vune ali i proizvode od šumskih plodova. Ona je jedna od 40 izlagača iz Crne Gore i regiona, koji su svoje proizvode izložili na tradicionalnoj manifestaciji koja je danas otvorena na gradskom trgu u Bijelom Polju.

“Proizvodnjom sokova i džemova od šumskih i drugih plodova bavim se više od 10 godina. Prerađujem malinu, kupinu, borovnicu, aroniju, ribizlu,drenjine a pravim i vina od borovnice i kupine”, priča Slavica.

“Svojim značajem bazar je na neki način i dokazao opravdanost postojanja a cilj ove manifestacije jeste da ukažemo na postojanje, rad i kreativnost naših sugrađana, kao i ljudi iz okruženja, koji takođe ostvaruju svoju djelatnost u oblasti domaće proizvodnje, starih zanata, rukotvorina, a takođe imamo i predstavnike hotelijera i ugostiteljstkih objekata”, kazala je direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje Violeta Obradović.

I ovogodišnji bazar je raznovrstan po sadržaju.

Pored izlagača domaćih organskih i poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, starih zanata, domaće radinosti, na bazaru su svoje ponude predstavili predstavnici ugostiteljstva i hotelijerstva.

Sa bazara
Sa bazara(Foto: Jadranka Ćetković)

Novo Babić iz Nikšića, kao i Mašan Bojić iz Bijelog Polja predstavili su se rukotvorinama od drveta. Murat Idrizović, Velibor Đurović, Cica Čabarkapa samo su neki od proizvođača meda na bazaru.

“Proizvodnjom meda se bavim oko 3 decenije, a porodična tradicija je od 1936. Godine, kada je moj otac Ćamil osnovao prvo udruženje pčelara u Bijelom Polju. Od ovog posla može da se živi, za šta je potrebno više od stotinu društava”, priča Murat, kojem u poslu, najviše pomaže kćerka Džena i prijatelj Dragan Gavrilović.

Dragica Rovčanin iz Pljevalja izložila je čajeve od ehinacee, sapune od cimeta, kafe, maline i razne kreme i masti.

Sa bazara
Sa bazara(Foto: Jadranka Ćetković)

Promoterka poljoprivrednog gazdinstva Macanović iz Pljevalja MIlena Bogdanović podsjeća na kvalitet organskog brašna.

“Dobili smo zlatnu medalju za speltino brašno, veliku zlatnu za heljdino i šampionsku titulu za najvalitetnije brašno na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu”, ispričala je Milena.

“Bjelopoljski bazar" organizuje TO Bijelo Polje, Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo, zajedno sa lokalnom Kancelarijom za mlade.

Bonus video: