Zaposlenjem do veće inkluzije OSI u društvu

“Projekat traje 12 mjeseci i finansiran je od Zavoda za zapšljavanje Crne Gore"
408 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić (UMHNK) krenulo je sa realizacijom projekta “Zaposlenjem do veće inkluzije OSI u društvu” sa ciljem veće zapošljivosti osoba sa invaliditetom (OSI), ali i povećanja svijesti šire javnosti o značaju tog pitanja.

“Projekat traje 12 mjeseci i finansiran je od Zavoda za zapšljavanje Crne Gore. U projekat je uključeno šest osoba sa invaliditetom – četiri koje će raditi tokom realizacije aktivnosti i dvije osobe koje će biti radno angažovane u Udruženju još devet mjeseci nakon okončanja projekta”, kazao je Nenad Mijušković, direktor UMHNK.

Nenad Mijušković
Nenad Mijušković(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je objasnio, šest OSI će tokom trajanja obuke, koja počinje 1.oktobra a podrazumijeva rad na računarima, administrativno-tehničke poslove, računovodstvo i pisanje projekata, primaće naknadu od 115 eura.

“Nakon obuke, četiri osobe koje ostanu da rade do kraja projekta primaće platu u iznosu od 350 eura, kolika će biti plata i za dvije osobe koje će biti radon angažovane i nakon završetka projekta”, objasnio je Mijušković i dodao da je vrijednost projekta 50 hiljada eura.

Projekat podrazumijeva, kako je kazao, i adekvatnu opremljenost radnih mjesta na kojima će biti uposlene OSI, kao i nabavku vozila prilagođenog potrebama korisnicima kolica. U pripremnoj fazi projekta odabrani su kandidati koji će biti učesnici, predavači na obuci, a izrađen je i plan obuke za svaku pojedinačnu oblast.

OSI Nikšić
Danas u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je objasnila Aleksandra Radulović, savjetnica za profesionalnu rehabilitaciju na Birou rada Nikšić, grantovi namijenjeni OSI se sprovode od 2014.godine i u poslednjem osmom pozivu, prošla su dva projekta iz Nikšića čija ukupna vrijednost je oko 100.000 eura.

“Sama održivost projekata je takva da će nakon njegovog završetka OSI biti uključene u smislu njihovog daljeg zapošljavanja na radnim mjestima za koja su obučena. To su novootvorena radna mjesta. Zavod je prepoznao te grantove kao jedan od načina da se OSI uključe, dobiju nova znanja i vještine jer smatramo da samo na taj način mogu da steknu radne navike i zaradu za sebe i obezbjede egzistenciju”, kazala je Radulović.

Prema njenim riječima na nikšićkom Birou rada nalazi se 477 osoba sa invaliditetom, a od toga su 294 žene.

Bonus video: