MJU: Čudi reakcija GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Dodaju da je pokretanjem portala ePeticije, pružena mogućnosti građanima da kandiduju teme koje su im važne i pruži mogućnost da o tim pitanjima izjasni Vlada, "što se i u slučaju peticije „Sačuvajmo Sinjajevinu“ i desilo."
1371 pregleda 0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo javne uprave saopštilo je da je tokom čitavog procesa prikupljanja potpisa za ePeticiju "Sačuvajmo Sinjajevinu" bilo na raspolaganju podnosiocima ove peticije.

Oni su reagovali na saopštenje GI Sačuvajmo Sinjajevinu u kojem se navodi da portal ePeticije "služi za izigravanje demokratije".

"Ministarstvu javne uprave je tokom čitavog procesa prikupljanja potpisa za ePeticiju "Sačuvajmo Sinjajevinu" bilo na raspolaganju podnosiocima ove peticije u cilju pružanja tehničke podrške, što su i sami podnosioci više puta javno saopštili i pohvalili. Iz tog razloga čudi jučerašnja reakcija, imajući u vidu da smo kao ministarstvo koje je zaduženo za tehnički dio procedure u postupku prikupljana potpisa, naš posao radili odgovorno i profesionalno i bili na usluzi građanima tokom čitavog procesa. Podsjećamo da je Ministarstvo javne uprave, prepoznajući značaj građanskih elektronskih inicijativa na državnom nivou, realizovalo sve neophodne aktivnosti kako bi ponovo pokrenulo portal ,,Glas građana ePeticije'' (www.epeticije.gov.me) koji je aktivan od 02. aprila 2019. sa ciljem povećanja transparentnosti rada Vlade Crne Gore, odnosno realizacije građanskih inicijativa, kroz demokratski model podnošenja elektronskih peticija", navodi se u reagovanju Ministarstva.

Iz Ministarstva javne uprave podsjećaju da je upravo odlukom Vlade broj potpisa smanjen sa 6.000 na 3.000 potpisa, čime je Vlada dala punu podršku razvoju participativnih mehanizama i eDemokratije.

Dodaju da je pokretanjem portala ePeticije, pružena mogućnosti građanima da kandiduju teme koje su im važne i pruži mogućnost da o tim pitanjima izjasni Vlada, "što se i u slučaju peticije „Sačuvajmo Sinjajevinu“ i desilo. "

"Podnosioci peticije su bili informisani da dobijanje potrebnog broja glasova od strane građana ne znači automatsko usvajanje peticije već, prije svega, mogućnost da se o pitanju za koje je glasala preko 3 000 građana, raspravlja na sjednici Vlade. Upravo na samom portalu ePeticije je naznačeno: "Vlada zadržava pravo da odbije peticiju koju podrži 3 000 ili više građana ukoliko ocijeni da se ona kosi sa strateškim opredjeljenjima ili ključnim nacionalnim ili spoljnopolitičkim prioritetima za koje je Vlada dobila mandat od Skupštine Crne Gore." Podsjećamo, takođe, da su u prethodnom periodu određene peticije dobile podršku Vlade Crne Gore. Ministarstvo javne uprave će i u narednom periodu raditi na kreiranju različitih mehanizama, pa i elektronskih, koji ce omogućiti veće ucešće građana u kreiranju javnih politika. U tom smislu, nastavićemo, u skladu sa planiranim aktivnostima na unapređenju servisa ePeticije, ali i drugih servisa, a sve u cilju razvoja eDemokratije", zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: