START AKCIJE NA SVJETSKI DAN BORBE PROTIV BJESNILA

Prvi put u Crnoj Gori: Počelo čipovanje pasa

Iz Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopšteno je da će vlasnici plaćati dva eura po obilježenom i vakcinisanom psu
4069 pregleda 2 komentar(a)
Ujedno se obavlja i vakcinacija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ujedno se obavlja i vakcinacija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

U veterinarskim ambulantama u Crnoj Gori danas je nakon nekoliko odlaganja počela identifikacija i registracija pasa, čipovanjem, a  istovremeno, obavljaće se i vakcinacija pasa protiv bjesnila.

Akcija čipovanja i izdavanja pasoša za pse, koja se se po prvi put u Crnoj Gori sprovodi na organizovan način, počela je na Svjetski dan borbe protiv bjesnila  - 28. septembar, koji se širom svijeta obilježava s ciljem podsjećanja na važnost mjera za iskorjenjivanje ove opasne zarazne bolesti koja se na ljude uglavnom prenosi ujedom pasa.

Čipovanje pasa nekoliko puta je najavljivano da će početi tokom ljeta ove godinbe, međutim  zbog kašnjenja u javnim nabavkama to se nije desilo.

Iz Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopšteno je da će vlasnici plaćati dva eura po obilježenom i vakcinisanom psu.

„Identifikacija i registracija  pasa, kako je ranije odlučeno, sprovodiće se kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja koji se finansira iz Agrobudžeta“.

Identifikacija i registracija  pasa
Identifikacija i registracija pasa(Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja)

Naveli su da zahvaljujući aktivnostima koje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezjednost hrane, uz podršku EU projekta, sprovodi na prevenciji  putem oralne vakcinacije lisica, kao i vakcinacije pasa u skloništima za napuštene životinje, ni jedan slučaj bjesnila u Crnoj Gori nije zabilježen od 2012. godine, ni kod domaćih, ni divljih životinja.

Zvaničan početak akcije čipovanja pasa obilježen je danas u veterinarskoj ambulanti „Animavet“ u Podgorici, u prisustvu predstavnika Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove koja je u prethodnom periodu intenzivno radila na uspostavljanju sistema za identifikaciju i registraciju pasa.  

Zvaničan početak akcije
Zvaničan početak akcije(Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja)

Direktorica Uprave Vesna Daković istakla je veliko očekivanje od ove akcije, prije svega, u dijelu praćenja zdravstvenog statusa obilježenih životinja, kao i obezbjeđivanja veće nivoa odgovornosti vlasnika životinja koji će sada biti jasno prepoznati. Obilježavanje pasa i vakcinacija protiv bjesnila, kako je kazala, doprinijeće zaštiti životinja od bjesnila i posljedično zaštiti zdravlja ljudi.

„Čipovanje pasa biće značajno za unapređenje zaštite zdravlja pasa i njihovu dobrobit i doprinijeće rješavanju brojnih, posljednjih godina sve izraženijih izazova vezanih za populaciju pasa, od neodgovornog vlasništva, nehumanog odnosa ljudi prema psima, slučajeva ujeda pasa, ali i rješavanje problema pasa lutalica".