Njemačka nudi manje kvalifikovanim državljanima CG mogućnost za radne vize

Ambasada SR Njemačke u Podgorici je tokom 2017. godine izdala 876 vize za pojednostavljeno zasnivanje radnog odnosa u Njemačkoj (683 u 2016.)
187 pregleda 1 komentar(a)
Njemačka, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Njemačka, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2018. 16:21h

Od 1. januara 2016. do vjerovatno kraja 2020. godine Savezna vlada Njemačke pojednostavlja državljanima Crne Gore (kao i Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Albanije) početak obrazovanja ili zasnivanje radnog odnosa u Njemačkoj, saopšteno je iz njemačke ambasade u Podgorici.

Za ulazak u Njemačku radi zasnivanja radnog odnosa potrebna je viza, za čije izdavanje se mora podnijeti zahtjev u ambasadi.

Podnosioci zahtjeva moraju priložiti ugovor o radu ili stručnoj obuci sa privatnom firmom ili državnom ustanovom u Njemačkoj.

Ambasada SR Njemačke u Podgorici je tokom 2017. godine izdala 876 vize za pojednostavljeno zasnivanje radnog odnosa u Njemačkoj (683 u 2016.).

"Putem ovog programa Savezna vlada Njemačke nudi upravo manje kvalifikovanim državljanima Zapadnog Balkana put za poboljšanje njihove ekonomske situacije – dalje od bezizgledne tražnje za azilom, ka legalnim radnim migracijama", navodi se u saopštenju ambasade.

Obzirom na znatno povećan broj zahtjeva tokom poslednjih nedjelja, iz ambasade najavljuju da počev od 12. marta 2018. podnosioci zahtjeva za izdavanje vize moraju zakazati termin za intervju u Ambasadi.

Više na linku OVDJE.

Bonus video: