Nova vrsta kopnenog puža otkrivena u Crnoj Gori

Riječ je o izuzetno rijetkoj endemičnoj vrsti kopnenih puževa sa veoma malom distribucijom u Crnoj Gori, kazao je profesor Vladimir Pešić
3229 pregleda 6 komentar(a)
Nova vrsta Virpazaria pesici, Foto: Zoltan Feher
Nova vrsta Virpazaria pesici, Foto: Zoltan Feher

U Crnoj Gori je otkrivena nova vrsta kopnenih puževa koja je dobila naučno ime Virpazaria pesici.

"Vrstu su otkrile kolege iz Prirodnjačkog muzeja iz Budimpešte, predvođenim sa dr Zoltanom Feherom, vodećim evropskim stručnjakom za kopnene puževe. Rad je objavljen u vodećem evropskom taksonomskom časopisu 'European Journal of Taxonomy'," kazao je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta na Univerzitetu Crne Gore, Vladimir Pešić, koji ističe da je nova vrsta nazvana u njegovu čast.

"Riječ je o izuzetno rijetkoj endemičnoj vrsti kopnenih puževa sa veoma malom distribucijom u Crnoj Gori (manje od 20 kilometara) i koja je po UICN kriterijumima od strane autora vrste i rada prepoznata kao 'skoro Ugrožena' (Near Threatened) vrsta! U odnosu na ostale vrste roda Virpazaria koji je poznat iz Crne Gore, Albanije i Hrvatske već na prvi pogled lako se razlikuje po značajno krupnijoj ljušturi", dodaje Pešić.

puž
Nova vrsta(Foto: Zoltan Feher)

Crna Gora je, navodi on, jedina država u regionu i jugoistočnoj Evropi u kojoj ne postoje "Crvene knjige" ugrođenih vrsta

"A u mnogobrojnim studijama uticaja velikih (ali i malih) infrastruktirnih objekata koje rade rade razni priučeni i naručeni 'eksperti' ne analizira se uticaj na endemične i međunarodno ugrožene vrste sa ciljem predlaganja konzervacionih mjera za zaštitu ugroženih vrsta tako da je opstanak ovog endema kao i ostalih crnogorskih endema pod znakom pitanja", kazao je Pešić.

Bonus video: