Lakićević Đuranović suspendovana do okončanja postupka

Osnovno državno tužilaštvo nedavno je podnijelo Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv Lakićević Đuranović zbog krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora
8753 pregleda 24 komentar(a)
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić izdao je juče nalog o suspenziji vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović do okončanja krivičnog postupka koji se protiv nje vodi zbog sumnje da je kao svoj naučni rad objavila specijalistički rad nekadašnjeg studenta Đorđija Drinčića.

To je “Vijestima” nezvanično juče potvrđeno iz Rektorata UCG.

Osnovno državno tužilaštvo nedavno je podnijelo Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv Lakićević Đuranović zbog krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora.

Krivičnu prijavu zbog plagijata protiv Lakićević Đuranović podnio je Centar za građansko obrazovanje.

“Okrivljenoj B. L. Đ. se stavlja na teret da je u periodu od 13. do 17. decembra 2018. godine pod svojim imenom djelimično objavila primjerak tuđeg autorskog djela. Okrivljena je na javnom skupu van Crne Gore izložila, kao svoj, referat sa naslovom “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse”. Na taj način je, bez dozvole oštećenog Đ. D., učinila dostupnim javnosti djelove njegovog specijalističkog rada pod nazivom “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU”, u procentu od 97,77 odsto. Isti referat je kao autorski tekst okrivljene objavljen i u publikaciji sa javnog skupa”, navodi se u saopštenju ODT-a.

Nekoliko dana prije odluke ODT-a, Senat UCG je odbio da se izjasni da li je Lakićević Đuranović plagirala rad studenta kojem je bila mentor.

Senat je kao nepotpun ocijenio izvještaj Komisije, u kome je ocijenjeno da je 97,77 odsto rada profesorice Pravnog fakulteta objavljenog u beogradskom časopisu “Pravni život” preuzeto iz rada Drinčića.

Komisiji su dali rok da dostavi novi izvještaj sa zaključkom u kojem će jasno naglasiti je li ili ne Lakićević Đuranović plagirala rad.

Bonus video: