Kavarić: Ogledalo zdravstvenog sistema je odnos prema starijima

Procenat starijeg stanovništva preko 65 godina u glavnom gradu primiče oko 20 odsto. U Podgorici samoj živi 17.000 osoba koje imaju preko 75 godin
1172 pregleda 1 komentar(a)
Međunarodni dan starijih osoba, Foto: Miloš Rudović
Međunarodni dan starijih osoba, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 01.10.2019. 18:43h

Ogledalo zdravstvenog sistema je odnos prema starijima, poručio je direktor Doma zdravlja Podgorice Nebojša Kavarić povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

“Ako smo tu svi jasni, onda će naš sistem biti kvalitetan i pružaćemo kvalitetnu uslugu za tu vrlo brojnu populaciju crnogorskog stanovnitšva,” kazao je Kavarić, navodeći da je danas dan dubokog poštovanja prema starijima.

Istakao je da se procenat starijeg stanovništva preko 65 godina u glavnom gradu primiče oko 20 odsto. U Podgorici samoj živi 17.000 osoba koje imaju preko 75 godina.

U Podgorici živi I 11 stogodišnjaka, od kojih je devetoro, prema riječima direktora, zdravo.

Direktor Doma zdravlja kazao je da zajedno sa partnerima kao što su Crveni krst i Udruženje penzionera pokušaju da usmjere zdravstveni sistem više ka potrebama starijeg stanovništva.

“Želimo da pokažemo ono što radimo 365 dana u godini i trudimo se da uključimo sve činioce jer definitivno status starijih osoba, naših najvaženijih i najpoštovanijih građana, nije problem samo zdravstvenog sistema,. Nije to samo potreba u ljekovima, u terapijama, u novoj opremi... To je velika potreba i u načinu komunikacije sa njima,” kazao je Kavarić. “Mi nemamo parkove za animaciju starijih osoba, tzv. vježbališta.”

Direktor kazao je da bi uvijek trebalo ulagati u podršku starijoj crnogorskoj populaciji.

“Oni su to zaslužili. Oni su gradili ovu zemlju.U penzioni fond su odvajali čitavog života. Najmanje što zaslućuju je da imaju kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštuitu”.

Na pitanje “Vijesti” da li ima ljekara koji su specijalizirali gerijatriju, Kavarić je kazao da nema.

“Još uvijek, Nemamo nijednoga, ali svi ljekari u sistemu su obučeni kroz svoje specijalizacije da se bave i starijom populacijom,” kazao je on.

Crveni krst Crne Gore je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, organizuje u Delta sitiju izložbu fotografija i ručnih radova.

“Posjetioci Delte će biti u prilici da pogledaju fotografije koje predstavljaju starije osobe koje sa sobom nose veliko životno iskustvo, mudrost i znanje. Ove starije osobe vrijedan su resurs svakog društva i mogu dati doprinos razvoju naše zajednice bez obzira na godine starosti. Fotografije takođe prikazuju grupu starijih ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa velikim problemima od kojih se najviše ističu: siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige. Različita struktura i položaj starijih osoba ukazuju na potrebu kreiranja različitih usluga podrške, kao i djelovanje društva kako bi se starijima omogućilo da što duže borave u svojoj zajednici, uz zadovoljavajući kvalitet života,” rečeno je iz Crvenog krsta.

Pored fotografija, članice Kluba za starije iz Bara i Budve danas izlažu svoje ručne radove a volonteri dijele edukativni materijal o zdravom starenju, kao i informacije o aktivnostima Crvenog krsta u ovoj oblasti.

Slavka Milić iz budvanskog kluba kazala je “Vijestima” da njeni članovi imaju veliki broj aktivnosti.

“Mi se zovemo fitnes đevojke, jer radimo vježbe. Družimo se, pijemo kafu, pričamo...,” kazala je Milić.

Dušanka Saičić iz barskog kluba kazala je da što prodaju, odnosno što zarade, od toga putuju i kupuju materijale neophodne za rad. “Imamo i fizičku aktivnost. Igramo pikado, vozimo bicikla.. održavamo kondiciju”, kazala je ona.

Bonus video: