STUDENTI MAGISTARSKIH STUDIJA TRAŽE ODGOVOR REKTORATA

"Magistarski rad nije klasičan ispit, plaćanjem dodatnih 1.000 eura smo diskriminisani"

Studenti su u dopisu Rektoratu naveli da se osjećaju i “dvostruko” diskriminisano u odnosu na buduće generacije kojima će školovanje na istim studijama biti besplatno
3409 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Luka Zeković
Sa protesta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.10.2019. 18:45h

Studenti magistarskih studija crnogorskih fakulteta zatražili su danas da im Rektorat što prije odgovori na njihov prigovor na odluku Univerziteta Crne Gore (UCG) da plaćaju dodatnih hiljadu eura za odbranu magistarskog rada.

Studenti smatraju da magistarski rad nije klasičan ispit i da su plaćanjem dodatnih hiljadu eura diskriminisani u odnosu na prethodne generacije koje nijesu imale tu obavezu.

Studenti su u dopisu Rektoratu naveli da se osjećaju i “dvostruko” diskriminisano u odnosu na buduće generacije kojima će školovanje na istim studijama biti besplatno.

Univerzitet Crne Gore (UCG) zatražio je od studenata magistarskih studija da, preko plaćenog iznosa školarine uplate dodatnih hiljadu eura ili će u suprotnom biti ispisani.

Student ekonomskog fakulteta Bojan Popović je rekao da je jedini ustupak koji je napravljen plaćanje toga iznosa u ratama, ali da ukoliko se uplatnica sa uplaćenom ratom ne ponese do sjutra oni će biti ispisani.

Prema njegovim riječima, malo je neozbiljno da usmenim putem dobijaju sve zahtjeve koje UCG prosleđuje.

„UCG je u kratkom roku odgovorio na medijske naslove a našu peticiju nije i zato ih pozivamo da zajedno sa Ministarstvom prosvjete odgovore na zahtjeve kako bi smo našli neki kompromis“, poručio je Popović.

On smatra da bi trebalo makar neki ustupak da se napravi za poslednju generaciju i studente koji su napisali rad.

Prema njegovim riječima, ono što koči studente da u što kraćem periodu napišu rad jeste i izbor mentora.

U zakonu je, kako je pojasnio Popović, definisano da jedan profesor odnosno mentor može maksimalno pet studenata da ima, ali konkretno na Ekonomskom fakultetu ima dvije hiljade studenata.

Ako imao desetak ili 15 profesora ne postoji način da se to završi u roku koji je predviđen.

„Takođe je i toku upis nove genaracije studenata magistarskih studija, ali ne postiji ni jedno obavještenje u kojima su oni informisani o „novim pravilima““, istakao je Popović.

Popović je naglasio i da tužba stoji, ali da ne zna vrijeme kada će je pokrenuti jer ih do sada još niko nije ugrozio.

„Ali kako je najavljeno u srijedu ćemo biti ugroženi, tako da ćemo se da vidimo šta ćemo tačno da radimo“,zaključio je Popović.

Student magistarskih studija na Ekonomskom fakultetu Lazar Nenezić je rekao da im je nametnuto da od ove godine moraju svaki put kada ne odbranimo magistarski rad dodatno plaćaju hiljadu eura.

„Studenti prihvataju da plaćaju dogovorenu cijenu, koja se nalaza i u ugovoru o studiranju, i sa tim oni nijesu imali nikakvih problema“, istakao je Nenezić.

Problem je, kako je objasnio novonastala situacija, koja zahtjeva od studenta magistarskih studija i da ako zbog bilo kakvih problema ili situacija ne mogu da obrane taj rad, onda moraju da ga doplate.

„Takva praksa nije ranije postojala, i nije je bilo kada sam upisao magistarske, odnosno nijesu postojala vremenska ograničenja“, rekao je Nenezić.

Prema njegovim riječima, magistarski rad se sad tretira kao prenešeni ispit, ali on je eksperstski rad.

Zahtjeve, kako je objasnio o plaćanju dodatnih hiljadu eura nalazi se na na sajtu Univerziteta Crne Gore, a na sajtu Ekonomskom fakulteta rok za plaćenje je do sjutra.

„Mi bi voljeli da dođemo do nekog pacifističkog rješenja koje će biti adekvatno za sve nas“, poručio je Nenezić.