Kolašin konačno dobio turističkog inspektora

Lokalna vlast računa da će time riješiti problem naplate boravišne takse, koju su izdavaoci smještaja do sada izbjegavali. Zbog takve situacije prihodi TO, po tom osnovu, manji su od 4.000 eura
1955 pregleda 1 komentar(a)
Problemi sa naplatom boravišne takse: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Problemi sa naplatom boravišne takse: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašin će, poslije više godina, ponovo imati turističkog inspektora, a na tu poziciju postavljena je Ana Šćepanović, do sada zaposlena u Komunalnoj policiji.

Od buduće inspektorke očekuje se, kako je do sada više puta saopštavano iz lokalne vlasti, prije svega, poboljšanje naplate boravišne takse, sa čim je do sada bilo mnogo problema.

Direktor Turističke organizacije Aleksandar Vlahović početkom godine saopštio je da, iako oko 150 Kolašinaca na sajtu booking.com reklamira svoje smještajne kapacitete, prema zvaničnim podacima, registrovanih je svega 77. Tako je, objasnio je on, neregistrovani smještaj nelojalna konkurencija registrovanim.

Zbog takve situacije prihodi TO, po tom osnovu, niži su od 4.000 eura. Tokom pretprošle godine od izdavalaca privatnog smještaja u Kolašinu naplaćeno je svega 3.500 eura, dok je 2018. taj iznos bio za 300 eura viši. Razlog za to je, optuživali su u više navarata predstavnici aktuelne bivšu vlast, ukidanje radnog mjesta lokalnog turističkog inspektora prije četiri godine.

Zaposleni u kolašinskoj TO prošle godine su tvrdili da „za 12 godina rada nije urađena nijedna blokada za naplatu boravišne takse, već samo za članski doprinos, što je nešto sasvim drugo“. Oni su tada optužili opštinsko rukovodstvo za “maćehinski odnos” prema TO i loše uslove u kojima radi ta organizacija.

Da postojanje turističkog inspektora ne garantuje bolju naplatu te vrste prihoda više puta su obrazlagali iz bivše vlasti. Navodno, vise koristi od boravišne takse TO je imala u godinama kada nije bilo inspektora, nego u period kada su radila čak dva.

Zakonom je predviđeno da se 80 odsto sredstava prikupljenih od boravišne takse koristi za za finansiranje djelatnosti lokalnilh turističkih organizacija, a ostalo za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije. Prilično visoke novčane kaze propisane su za one koji ne prikazuju i uplaćuju boravišnu taksu naplaćenu od gostiju Obaveze davalaca smještaja kada je riječ o toj vrsti prihoda su brojne. Zakonom je preizirano i da, ukoliko izostane naplata te takse od gosta, vlasnik smještaja je dužan “da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse”. Takođe zakonska obaveza je I da se u račun za uslugu smještaja posebno iskaže iznos boravišne takse.

Određene kategorije turista, prema zakonu, oslobođene su plaćanja boravišne takse. Riječ je od djeci mlađoj od 12 godina, licima sa teškim čulnim i tjelesnim smetnjama, kao i onim upućenim na banjska i klimatska liječenja. Tu vrstu takse ne plaćaju ni oni koji obavljaju sezonske poslove sa prijavljenim boravkom u turističkom mjestu, učesnici školskih ekskurzija…

Hoteli najažurnije platiše

Prema zakonu, visinu boravišne takse određuje svaka opština na svojoj teritoriji. U Kolašinu je to 0,80, a na Žabljaku, na primjer, 0,60 eura. Naplata te vrste prihoda, kako su nedavno saopštili iz žabljačeke TO, je značajno popravljena tokom ljeta. Kampanja, koju su prošle godine započeli resorno ministarstvo, lokalna samouprava, Poreska uprava, TO, tvrde, u toj opštini dala je rezultate pa je naplata oko 50 odsto bila bolja u ljetnjem periodu.

Najažurnije i nejredovnije patiše u Kolašinu su, prema podacima iz TO, prestižni hoteli „Bjanka“ i „ Šeraton”.

Bonus video: