Magistrandi spremni da se ispišu, ali i da tuže UCG

Magistrandi UCG okupili su se juče ispred Rektorata i ponovo tražili ukidanje odluke o uplati dodatnih 1.000 eura. Nadležni još nijesu objasnili odakle ta odluka i kako se došlo do tih 1.000 eura
5538 pregleda 12 komentar(a)
I kad polože ispite, teško dolaze do mentora: Juče ispred Rektorata, Foto: Luka Zeković
I kad polože ispite, teško dolaze do mentora: Juče ispred Rektorata, Foto: Luka Zeković

Pojedini studenti magistarskih studija Univerziteta Crne Gore spremni su i da budu ispisani sa fakulteta, ali neće pristati da plate 1.000 eura, koliko preko već plaćene školarine od njih traži državni Univerzitet. Drugi se nadaju “pacifističkom rješenju” na radost svih, dok su neki spremni i da tuže UCG.

To su sve poruke različitih generacija studenata magistarskih studija koji su se juče okupili ispred zgrade Rektorata, nezadovoljni odlukom UCG koji od njih traži da mimo plaćene školarine, uplate još 1.000 eura. Oni koji to ne učine do danas, podsjetili su okupljeni magistrandi na odluku UCG, biće ispisani sa državnih studija. “Ispisaću se i prebaciti na neki drugi fakultet”, odlučan je jedan od tridesetak okupljenih, student Ekonomskog fakulteta. Informacije o obavezi da “regulišu status studenta” ili će u suprotnom biti ispisani, magistrandi UCG dobili su ili na fakultetu ili indirektno od kolega. Studenti su i ranije kazali da očekuju ukidanje odluke, jer - za nju nema pravnog osnova. Podsjetili su i da, prema Zakonu o visokom obrazovaju, studenti svih nivoa studija koji su upisani prije stupanja na snagu tog zakona, imaju pravo da fakultet završe po zakonu po kojem su upisani, a najkasnije do kraja studijske 2020/21. godine.

U zahtjevu koji su uputili Ministarstvu prosvjete, tražili su ukidanje odluke o uplati dodatnih 1.000 eura. Zbog naknadne promjene uslova studiranja, kako navode, traže i dodatni rok od tri godine za odbranu magistarskog rada.

Magistranti UCG tvrde i da većina njih nije kriva što nisu dosad završili studije.

“Odugovlačenje sa odbranom magistarskog rada nije hir studenata, već proizlazi iz neoganizovanosti fakulteta, koji nije u mogućnosti da studentima obezbijedi adekvatan broj mentora”, rekao je “Vijestima” Nikola Cicmil.

Prema njegovim riječima, iako su ispite položili davno, veliki broj studenata još nije počeo sa izradom rada, jer ne mogu da nađu mentora.

Prema Pravilniku o studiranju na postdiplomskim studijama, “mentor može istovremeno da vodi najviše pet studenata”. Na Ekonomskom ih je, tvrde magistrandi, oko 2.000. To je dovelo do toga da su mentori preopterećeni, a studenti ne mogu da počnu sa pripremom rada, dok se mentori ne oslobode.

“Ima studenata koji su više od godinu čekali da se oslobodi mjesto kako bi dobili svog mentora”, kazali su magistrandi.

Poručuju da bi realizacija odluke UCG dovela do još veće opterećenosti mentora, a studenti bili dodatno blokirani u procesu dalje izrade rada.

Zato su sa Ekonomskog fakulteta tražili i promjenu pravila o broju mentora po magistrandu.

Da je odluka UCG nepromišljena i neosnovana, kako tvrde, pokazuje i činjenica da su njihove kolege koje su magistarske studije upisale lani, posljednji ispit imale prije nekoliko dana, 21. septembra. “Ne postoji ni teoretska mogućnosti da su ti studenti mogli da prijave temu, a kamoli stići do odbrane rada”, kažu, te podsjećaju da se magistarski rad može predati tek nakon položenih svih ispita i završenih svih obaveza koje su predviđene studijskim programom. Ocjenjuju i da su “dvostruko” diskriminisani u odnosu na buduće generacije magistranada, čije će studije biti besplatne. Iz resora Damira Šehovića, Rektorata i UCG “Vijestima”, osim u formi reagovanja, dosad nisu konkretno odgovorili na pitanja “Vijesti” da li i koji studenti, na osnovu čega plaćaju iznos preko plaćene školarine, a ne objašnjavaju ni kako su došli do tih 1.000 eura.

Upravni odbor UCG nedavno je usvojio odluku da se studentima koji su prvu godinu master studija upisali prije ove studijske godine, odobri da neizmirene obaveze plate u dvije rate. Magistrandi su saglasni da školarinu moraju da plate, ali ponavljaju da se u toj odluci ne pominje dodatnih 1.000 eura. Taj novac se ne pominje ni u dopisu predsjednika UO Duška Bjelice od 19. septembra, kojim je dekane, kao i ranije tokom ljeta, podsjetio da studente informišu o obavezama plaćanja studija. Ujedno, optužio ih je i da ga nisu dobro razumjeli i da je “...neprihvatljivo i neutemeljeno kako većina fakulteta pogrešno interpretira svoju obavezu i obavještava studente da od ove studijske godine UO zahtijeva ispis ili regulisanje statusa na drugi način...”.

Jučerašnje okupljanje ispred Rektorata studenti opisuju kao dodatan pritisak na nadležne da konačno odgovore na njihove zahtjeve i dopise.

Pravila se ne donose retroaktivno

Maša Elezović sa Ekonomskog fakulteta kazala je juče da okupljanja ispred Rektorata ne bi bilo da su znali da magistarski treba završiti u roku od godinu.

“Juče sam se vratila iz Londona, gdje sam završila magistarske studije na UCL-u... Magistarske studije trajale su godinu, a rad je morao da se napiše za mjesec dana, što je, po našim standardima, kratak rok. Međutim, kad znate kakve su reperkusije, taj rok ispunjavate”, kazala je ona. Kako je u međuvremenu kao stipendista bila i u Japanu, raspitivala se da li postoje rokovi kad u Crnoj Gori mora da završi magistarski.

“Rečeno mi je da sam upisana i da neće biti nikakvih reperkusija. Da smo znali da treba završiti rad u roku od godinu, naše obaveze bi davno bile završene. Ne bismo bili u situaciji u kojoj se neka pravila donose retroaktivno i gdje smo odjednom u dugovima u kojima nijesmo znali da ćemo biti”, kazala je ona.

Bonus video: