Kolašin: Čistiće puteve i u selu i u gradu

U kolašinskom Komunalnom preduzeću najavljuju novine i kažu da se pripremaju za predstojeću zimu
1792 pregleda 0 komentar(a)
I održavanje ulica u opisu posla, Foto: Dragana Šćepanović
I održavanje ulica u opisu posla, Foto: Dragana Šćepanović

Direktor kolašinskog Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović tvrdi da će tokom predstojeće zime uvesti novine u održavanje saobraćajnica, odnosno da će istovremeno biti čišćeni seoski putevi i gradske ulice.

U toku je, objašnjava on, priprema mehanizacije za zimski period, ali i “stvaranje uslova za ljepši izgled gradskog centra“. Bulatović kaže da je preduzeće prošle zime imalo odlične rezultate kada je riječ o čišćenju puteva od snijega, a minulih mjeseci i na sanaciji seoskih saobraćajnica.

Popravaljani su, u saradnji sa Vojskom Crne Gore, putevi koji vode do moračkih i katuna na Sinjavini, Loli, Bjelasici...

“Čistili smo puteve koji prethodnih sedam-osam godina nijesu bili čišćeni. Takođe, za narednu zimu imamo jasan i precizan plan, pa pripremamo mehanizciju, kako bi se i putevi do sela i gradske lice čistili istovremeno. Za predstojeću turističku sezonu se intenzivno spremamo i kada je riječ o uređenju grada“, rekao je Bulatović.

On je kazao da je za narednu godinu planirana nabavka nekoliko podzemnih kontejnera, koji će biti postavljeni u centralnoj zoni.

Navodi da su izgrađene još tri drvene kućice za kontejnere i da je investiranje u nove korpe za otpatke i žardinjere sa cvijećem, “dalo je izuzetno dobre rezulate, a tim novinama naročito su bili oduševljni turisti“.

Veliki finansijski problem tom preduzeću, objašnjava direktor, stavaraju sudski postupci, odnosno pravosnažne presude, koje su sada došle na naplatu.

Po tom osnovu već je isplaćen iznos dovoljan da se “pokriju“ tri bruto-plate svih zaposlenih, tvrdi on.

“U zaostatku smo bili pet plata. Za ovo godinu dana smo isplatili dvije zaostale plate, uz redovno izmirivanje zarade za prethodni mjesec. Tako da smo tokom minule godine primili 14 plata. Redovno izmirujemo i rate duga po osnovu poreza“, kaže Bulatović.

On kaže da samo pet zaposlenih na poslovima čistoće i nesavjesan odnos sugrađana, otežava mnoge poslove Komunalnog.

“U avgustu smo uveli i pražnjenje kontejnera u drugoj smjeni, što do sada nikad nije bila praksa. Nesavjesno postupanje sugrađana pravi nam ogromne probleme. Iako smo od prvog aprila uveli besplatan odvoz kabastog otpada, samo sedam Kolašinca je trežilo našu pomoć, dok su ostali ostavljali smeće na javnim površinama”.

On podsjeća da su na sva vozila za odvoz smeća ugrađeni GPS uređaji i da se na taj način prati da li zaposleni ažurno rade.

Bonus video: