Dani nauke: Predstavljeni izumi iz robotike, hemije, korišćenja obnovljivih izvora

Pet učenika Gimnazije “30. septembar” iz Rožaja na štandu su predstavili kako je izgledao njihov projekat, kojim žele da ukažu da farbe na kosu imaju štetan uticaj na zdravlje i okolinu
860 pregleda 0 komentar(a)
Štand đaka iz Rožaja, Foto: Borko Ždero
Štand đaka iz Rožaja, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 03.10.2019. 08:32h

U okviru devetih Dana nauke, juče su u parku dvorca Petrovića na Kruševcu učenici, studenti, nevladin sektor predstavili svoje inovacije i izume iz raznih oblasti.

Na štandovima su predstavljena dostignuća iz robotike, hemije, korišćenja obnovljivih izvora.

Gužva na štandu za robotiku
Gužva na štandu za robotiku(Foto: Borko Ždero)

Pet učenika Gimnazije “30. septembar” iz Rožaja na štandu su predstavili kako je izgledao njihov projekat, kojim žele da ukažu da farbe na kosu imaju štetan uticaj na zdravlje i okolinu.

Oni su, sa mentorom Mirsadom Šabotić, poslali u svemir kocku sa pramenom kose - ofarbanim i neofarbanim.

“Naša hipoteza je da će se ofarbani pramen kose pretvoriti u prah, dok će se drugi samo uviti. Time želimo da dokažemo koliko su štetne vještačke farbe za kosu i podstaknemo da se koriste prirodni materijali poput kane”, kazao je učenik Almin Nurković.

On je kazao da je kocka u svemir poslata iz Virdžinije u SAD, da je pala na tlo, ali je trenutno na nepristupačnom terenu, pa će trebati vremena da se dođe do predmeta.

“Očekujemo da će to biti za desetak dana”.

Na ideju koja je zavrijedila pažnju američkog programa “Kocke u svemiru” došli su, kažu, slučajno. “Sa profesorkom smo obrađivali pripovijetku Meše Selimovića ‘Djevojka crvene kose’ i došli smo na ideju da bi to baš mogla da bude kosa”,

Projekat se sprovodi pod okriljem svemirske agencije NASA.

Ministarska nauke Sanja Damjanović uručila im je sinoć novčane nagrade.

Bonus video: