Šehović: Nastavnici da budu oslonac društva

Šehović je kazao Ministarstvo, u pregovorima sa Sindikatom, razmatra sve održive načine za povećanje zarade prosvjetnih radnika
913 pregleda 4 komentar(a)
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Nastavnici imaju podršku Vlade da budu oslonac društva, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović i dodao da Ministarstvo, u pregovorima sa Sindikatom, razmatra sve održive načine za povećanje zarade prosvjetnih radnika.

On je u čestitki povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, naveo da je svako postignuće imalo za temelj najbliže okruženje - porodicu, prijatelje i školu.

Kako je kazao, ti ambijenti, iz kojih dijete uzima elemente za izgradnju ličnosti, katkad ne funkcionišu savršeno.

„Nekad je potrebna podrška porodici. Nekad su pak potrebne promjene u načinu na koji dijete provodi vrijeme sa prijateljima. Ali škola, kao treći i noseći stub ličnosti, u svakom momentu mora biti optimalno okruženje za dijete“, istakao je Šehović.

Prema njegovim riječima, to je velika obaveza, ali i povjerenje koje se stavlja u ruke nastavnika.

„Od vas se očekuje da budete profesionalni, prenesete gradivo, pratite da li ga djeca usvajaju i pomognete im u tome, da držite kriterijume, ali ne tako da djeca nemaju podsticaj, da imate kvalitetnu komunikaciju sa roditeljima, da budete otvoreni za prilagođavanje načina rada, za djetetove emotivne potrebe“, kazao je Šehović.

Od nastavnika se, kako je kazao, očekuje da prepoznaju promjene u ponašanju djeteta i adekvatno se odnesu prema tome, kao i da ih motivišu. „Da tih nekoliko sati budete sve što je potrebno onome ko se tek razvija“.

Šehović je istakao da takva vrsta odgovornosti ne može biti povjerena bilo kome.

„Nju može ponijeti samo onaj ko je od sebe načinio čovjeka i profesionalca, a ko pritom funkcioniše u adekvatnim uslovima. Sve navedeno usmjerilo nas je na potpuno jasan cilj - davanje pune podrške onoj poziciji nastavničke profesije koja joj je oduvijek, po prirodi stvari, pripadala u društvu“, kazao je on.

Kako je naveo, Fond za kvalitet i talente koji je osnovan upravo u cilju nagrađivanja najboljih u obrazovanju, pokazao je koliko u sistemu ima prostora za prepoznavanje onih koji rade.

„I za koje ćemo iznova i iznova tražiti načine da im kažemo “hvala”. To radimo kako pomenutim nagrađivanjem, tako i rješavanjem stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti“, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, izdvajanje preko šest miliona eura od osnivanja zadruge “Solidarno” za te namjene, govori da li je Vlada i koliko, imala u vidu potrebe nastavnika.

„Dodatno, cijenimo da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika, i u tekućim pregovorima sa Sindikatom razmatramo sve održive načine za realizaciju tog cilja“, rekao je Šehović.

On je podsjetio da je odavno rečeno da dobro poučava onaj ko dobro razlikuje.

„Zato će vas Vlada uvijek podržati u stalnom poboljšanju uslova za rad i život, kako biste vi potom bili u mogućnosti da djecu naučite da razlikuju“, zaključuje se u čestitki Šehovića.

Bonus video: