Budva premašila planirani budžet

Odlična naplata komunalija i poreza dovela do pozitivnog poslovanja i rebalansa budžeta
702 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Rebalansom budžeta za ovu godinu, umjesto projektovanih 37,8 miliona eura, Opština Budva imaće 41 milion eura.

Time se nastavlja trend koji je započela gradska uprava da se budžeti ispunjavaju, pa čak i premašuju projektovani iznosi.

Odlična naplata poreza i komunalija, doprinijela je da se i ove godine ostvari pozitivan rebalans.

"Rebalansom za 2019. predviđeno je povećanje prihoda i rashoda sa 37,8 na 41 milion eura. Prvenstveno se radi o povećanju poreza na nepokretnost, poreza na promet nepokretnosti, kao i naknade za komunalno opremanje građevinsko zemljište. Do kraja septembra naplaćeno je na ime poreza na nepokretnost 9.829.064 eura, što je za čak 1.4 miliona eura više nego u istom periodu lani. Kada je riječ o porezu na promet nepokretnosti, do sada je naplaćeno 2.986.469 ili 360.000 eura više nego lani“, kazao je za "Vijesti" sekretar za finansije Petar Odžić (SDP).

Rebalansom, kako je kazao, na ime poreza na nepokretnost očekuje se priliv od 13 miliona eura, pola miliona više nego što je prvobitno planirano, dok od poreza na promet nepokretnosti 3,6 miliona, ili 600 hiljada eura više.

Od naplate komunalija pravnim licima očekuje se priliv od pet miliona eura, 450 hiljada eura više od projektovanih, a od naplate komunaija od građana prihod će biti 3,5 miliona eura, 950 hiljada eura više.

Odžić je dodao da, što se tiče rashodovne strane, najveće odstupanje od plana bilježi stavka otplata obaveza iz prethodnog perioda, koja je sa planiranih 2,5 dostigla već sada sedam miliona eura.

Rebalans koji je prošao javnu raspravu trebalo bi da se nađe pred odbornicima 14. oktobra za kada je najavljena skupštinska sjednica. Ostaje da se vidi da li će se vladajuća koalicija napokon dogovoriti i održati sjednicu lokalnog parlamenta koji je praktično u blokadi punih četiri i po mjeseca.

Bonus video: