Odbornik pljevaljskog DPS-a traži spomenik patrijarhu SPC

“Odbornik Harbić je u gradu prepoznat po tome da podržava i postiče dobar suživot pravoslavnog i muslimanskog življa. Ako je to i inicijativa cijelog DPS-a od koga često dolaze razne inicijative protiv interesa srpskog naroda, to je dobar pomak i za svaku je pohvalu. Međutim treba sačekati i vidjeti da li će u toj inicijativi Harbić ostati usamljen“
8732 pregleda 37 komentar(a)
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.10.2019. 10:17h

Odbornik Demokratske partije socijalista Ermin Harbić uputio je predlog lokalnoj samoupravi da izgradi spomenik patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Varnavi Rosiću, rođenom Pljevljaku, na istoimenom trgu u Pljevljima.

Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

Harbić je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta postavio odborničko pitanje predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću „da li lokalna uprava tokom sljedeće godine planira rekonstrukcija Trga patrijarha Varnave sa izgradnjom centralnog platoa na kojem bi se izgradio spomenik patrijarhu Varnavi.

„Trg je jedno od najljepših mjesta u gradu i zaslužuje da se na taj način oplemeni, a tako bismo iskazali i počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka“, rekao je Harbić, jedan od najcjenjenijih pljevaljskih hirurga.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC od 1930. do 1937. godine. Preminuo je iznenada 1937. godine pod misterioznim okolnostima, u trenutku kada je u Skupštini Jugoslavije izglasavan konkordat između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije, kojem se protivio.

Predsjednik Srpskog kulturnog centra “Patrijarh Varnava” Božidar Jelovac kaže da inicijativa odbornika Harbića zaslužuje svaku pohvalu.

“Odbornik Harbić je u gradu prepoznat po tome da podržava i postiče dobar suživot pravoslavnog i muslimanskog življa. Ako je to i inicijativa cijelog DPS-a od koga često dolaze razne inicijative protiv interesa srpskog naroda, to je dobar pomak i za svaku je pohvalu. Međutim treba sačekati i vidjeti da li će u toj inicijativi Harbić ostati usamljen“, rekao je Jelovac.

Jelovac je kazao da su već pokrenute aktivnosti oko izgradnje spomenika patrijarhu Varnavi.

Tvrdi i da Opština posjeduje projekat rekonstrukcije Trga kojim je predvođeno postavljanje spomenika patrijarhu Varnavi visine oko 2,5 metara, na prostoru između crkve Svete Petke i Biroa rada.

„Očekujem da će do sredine naredne godine biti urađen spomenik, koji će se finansirati donacijama. Dok se Trg ne rekonstruiše spomenik će biti postavljen u porti crkve Svete Petke. Nigdje ne odstupamo od dimenzija koje su predviđene projektom, kako bi spomenik nakon završetka rekonstrukcije bio postavljen na Trgu“, rekao je Jelovac. On kaže da adašnji Trg patrijarha Varnave nema nikakvo obilježje, ističući da je tabla sa imenom trga uklonjena sa mjesta gdje se ranije nalazila.

„Kada su u pitanju kulturno-istorijski spomenici aktuelna vlast forsira priču o periodu radnog srednjeg vijeka, odnosno rimskog doba, a to potvrđuje izrada fontane u obliku diatrete. Forsira se i priča o periodu islamske uprave u Pljevljima, a potom se priča prebacuje na Drugi svjetski rat dok se sve drugo zapostavlja. Izgradnjom spomenika patrijarhu Varnavi djelimično bi se prikazao i period s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka u Pljevljima“, rekao je Jelovac

Bonus video: