Prva laserska operacija hemoroida u CG: Hirurški nož ide u zaborav

Dobričanin prvi izveo lasersku operaciju hemoroida - oboljenja od kojeg barem jednom pati svaka druga osoba između 20 i 50 godina
13155 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Prvi put u Crnoj Gori u septembru je urađena laserska operacija liječenja hemoroida - jednog od najčešćih oboljenja u medicini.

Ljekar Vladimir Dobričanin, koji je izveo ovu operaciju, “Vijestima” je kazao da je hemoroidalna bolest jedan od čestih uzroka bolovanja, jer je rad u akutnoj fazi gotovo nemoguć.

Laserska operacija, tvrdi, otvara novo poglavlje u liječenju hemoroida, jer se pacijent brzo vraća svakodnevnim obavezama.

“Minimalno invanzivni tretman, uz veoma brz oporavak i sa stopom ponovnog javljanja manjom od jedan odsto, predstavlja metodu izbora u liječenju hemoroida. Bazira se na dnevnoj hirurgiji, pacijent ostaje u bolnici manje od 24 sata, a postoperativni bolni sindrom je veoma niskog intenziteta. Bolesnik se brzo vraća dnevnim aktivnostima što mnogo rasterećuje i sam zdravstveni sistem u smislu dužine bolovanja”.

Ljekar je objasnio da svaka druga osoba između 20 i 50 godina života barem jednom ima simptome tog oboljenja, što dovoljno govori o tome koliko je to socijalno-medicinski problem.

Dobričanin
Dobričanin(Foto: Savo Prelević)

Dobričanin je kazao da je hirurgija dugo “odolijevala” primjeni lasera, kako bi se riješili određenih oboljenja i stanja i kako bi prvi put u istoriji te grane medicine čuveni sinonim “hirurški nož” bio zamijenjen stabilnim svjetlosnim snopom koji je nazvan laser.

Istakao je da je laser najširu primjenu našao u takozvanoj proktologiji, odnosno hirurgiji oboljenja završnog debelog crijeva, analne i perianalne regije, kao i njihove neposredne okoline.

“Oboljenja kao što su hemoroidalna bolest, sinus pilonidalis i perianalne fistule su primjenom lasera hirurški rješive na potpuno drugačiji način nego što se to do sada radilo. Navedena oboljenja pratile su radikalne operacije, koje karakteriše izuzetno jaki bol, defekti u tkivu koji su zahtijevali dugotrajna previjanja, ali i nekad veoma ozbiljne postoperativne komplikacija...”, kazao je Dobričanin.

On je objasnio da te bolesti, pored izraženih karakteristika, utiču i na psihosocijalno stanje pacijenata, jer ometaju društvene aktivnosti.

“Koliko je ova strana bolesti značajna, najbolje znaju sami pacijenti. Oni izbjegavaju druženje, a nerijetko apstirniraju od seksualnih odnosa upravo zbog otežane higijene i ‘neprijatnosti’ koje ova tri navedena oboljenja mogu da izazovu”.

laser, operacija
Ilustracija(Foto: lightscalpel.com)

Dobričanin je kazao da su do sada ponuđena medicinska rješenja u liječenju ovih oboljenja pokazala kao “invanzivna, bolna, nefiziološka i neefikasna”.

Primjenom lasera Crna Gora se pridružila zemljama koje ovu naprednu tehnologiju primjenjuju u liječenju najčešćih proktoloških oboljenja.

“I kod liječenja druga dva oboljenja, sinus pilonidalisa i perianalnih fistula, laser je metoda izbora jer se izbjegava uklanjanje tkiva koje prati dugotrajno, višemjesečno previjanje. Laser se primjenjuje kroz minimalne rezove koji ne prelaze dužinu od par milimetara. Oporavak kod ova dva oboljenja je vremenski veoma kratak, a povratak svakodnevnim aktivnostima se očekuje za nekoliko dana”, zaključio je Dobričanin.

Laser otkriven 1960. godine, medicina nezamisliva bez njega

Danas je gotovo nezamislivo govoriti o modernoj medicini, a ne pomenuti primjenu lasera, kazao je Dobričanin.

On je objasnio da su prve dvije decenije 21. vijeka postavile nove trendove i standarde u modernoj medicini i da je njen razvoj gotovo 1000 puta brži nego u posljednjoj deceniji prethodnog vijeka.

Kazao je da moderne tehnologije nijesu zaobišle ni medicinu.

“Iako je otkriven sada daleke 1960. godine u SAD, laser je punu primjenu u medicini našao tek nakon pola vijeka”.

Bonus video: