Medenica ne može da komentariše stav Vrhovnog suda

"Praksa drugih vrhovnih sudova administrativne jurisdikcije jeste da se akt vlasti, odnosno akt vladanja, koji nema obrazloženje, ne može u redovnom sudskom i upravnom postupku ispitivati već pred Ustavnim sudom, čime stranka ima svoju ustavnu, odnosno, sudsku zaštitu", kazala je Medenica
925 pregleda 0 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je na pitanje "Vijesti" kazala da ne može da komentariše stav Vrhovnog suda "da sudovi ne mogu da razmatraju razrješenje i imenovanja javnih fukcionera u Skupštini".

"Praksa drugih vrhovnih sudova administrativne jurisdikcije jeste da se akt vlasti, odnosno akt vladanja, koji nema obrazloženje, ne može u redovnom sudskom i upravnom postupku ispitivati već pred Ustavnim sudom, čime stranka ima svoju ustavnu, odnosno, sudsku zaštitu", kazala je Medenica.

Ona je dodatno pojasnila da u Vrhovnom sudu još nijesu razmišljali da povuku taj stav, ali da ne znači da se u budućnosti neće baviti time.

Vrhovni sud je ranije donio načelni stav prema kojem pred crnogorskim sudovima više neće moći da se osporavaju odluke Skupštine o izboru ili razrješenju javnih funkcionera, bez obzira da li su odluke poslanika zakonite ili ne.

U tom načelnom stavu navodi se da odluka Skupštine o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera se ne može pobijati u upravnom sporu niti u parničnom postupku, osim kada je to izričito zakonom propisano.

Evropska komisija je i u godišnjem izvještaju napomenula važnost funkcionisanja sistema uzajamne provjere i kontrole tri grane vlasti u slučajevima predlaganja i imenovanja od strane Skupštine.

I ambasadori članica EU su isto izrazili zabrinutost zbog stava najviše sudske instance, prema kojem sudovi ne mogu preispitivati odluke parlamenta.

Bonus video: