ODGOVORILA NA PITANJE "VIJESTI"

Medenica ne može da komentariše stav Vrhovnog suda

"Praksa drugih vrhovnih sudova administrativne jurisdikcije jeste da se akt vlasti, odnosno akt vladanja, koji nema obrazloženje, ne može u redovnom sudskom i upravnom postupku ispitivati već pred Ustavnim sudom, čime stranka ima svoju ustavnu, odnosno, sudsku zaštitu", kazala je Medenica
913 pregleda 0 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je na pitanje "Vijesti" kazala da ne može da komentariše stav Vrhovnog suda "da sudovi ne mogu da razmatraju razrješenje i imenovanja javnih fukcionera u Skupštini".

"Praksa drugih vrhovnih sudova administrativne jurisdikcije jeste da se akt vlasti, odnosno akt vladanja, koji nema obrazloženje, ne može u redovnom sudskom i upravnom postupku ispitivati već pred Ustavnim sudom, čime stranka ima svoju ustavnu, odnosno, sudsku zaštitu", kazala je Medenica. 

Ona je dodatno pojasnila da u Vrhovnom sudu još nijesu razmišljali da povuku taj stav, ali da ne znači da se u budućnosti neće baviti time. 

Vrhovni sud je ranije donio načelni stav prema kojem pred crnogorskim sudovima više neće moći da se osporavaju odluke Skupštine o izboru ili razrješenju javnih funkcionera, bez obzira da li su odluke poslanika zakonite ili ne. 

U tom načelnom stavu navodi se da odluka Skupštine o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera se ne može pobijati u upravnom sporu niti u parničnom postupku, osim kada je to izričito zakonom propisano. 

Evropska komisija je i u godišnjem izvještaju napomenula važnost funkcionisanja sistema uzajamne provjere i kontrole tri grane vlasti u slučajevima predlaganja i imenovanja od strane Skupštine. 

I ambasadori članica EU su isto izrazili zabrinutost zbog stava najviše sudske instance, prema kojem sudovi ne mogu preispitivati odluke parlamenta.