Carević stanove Marovića mijenja za park

Prvi čovjek Budve je kazao da je protokol predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a opštini će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura.
4238 pregleda 9 komentar(a)
Sa potpisivanja protokola, Foto: Vuk Lajović
Sa potpisivanja protokola, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelčnik Budve Marko Carević potpisao je protokol o razmjeni nekretnina sa predstavnicima firme Velja Voda Lux, kojim je predviđeno da Opština Budva preuzme u svoje vlansištvo zelenu parcelu u srcu grada od 2.947 kvadrata, a da zauzvrat tivatskoj kompanija koja je vlasnik zemlje, ustupi 4.891 kvadrata poslovno stambenog prostora u kompoleksu TQ Plaza.

Riječ je o stanovima i prostorima koji se uglavnom nalaze u Lameli C, a koji su pripali lokalnoj upravi nakon procesuiranja budvanske kriminalne grupe na čijem je čelu Svetozar Marović.

Namajera gradske uprave je da se sačuva zelena površina naspram TQ Plaze, kojim je gazdovala tivatska kompanija, a koja godinama unazada nije mogla da od strane lokalne uprave dobije saglasnost da gradi luksuzni kondo hotel sa pet zvjezdica.

Nesporazum dvije strane ovim je riješen, a ujedno i ideja nove gradske uprave da se sačuva u srcu grada jedina zelena površina i pretvori u park.

Carević je novinarima podijelio protokol koji su potpisali i procjene nekretnina koje su urađene.

Naglasio je da je protokol samo prvi korak i da će biti ispoštovana kompletna zakonska procedura, koja predviđa da se prvo dobije saglanost od Ministarstva finansija, a potom da zeleno svjetlo za razmjenu nekretnina da i lokalni parlament.

Prvi čovjek Budve je kazao da je protokol predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a opštini će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

"Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet", kazao je Carević.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju Velja Voda Lux, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

"Moram da izrazim veliku zahvalnost investitoru. Jer, ovo je prvi put, da ja znam, da se neki investitor odrekao svoga biznisa, svog profita, odrekao svog intersa zarad javnog interesa, interesa građana Budve. Cilj ove gradske uprave koja je došla 2016. na vlast, je da se sačuvaju zelene površine. Jeste da je bilo različitih predloga i metoda kako da se sačava ova zelena površina, ali smo postigli jedan vrlo korektna dogovor", naglasio je Carević.

Predstavnik Velja Voda Lux Milić Peković je kazao da su sa američkim hotelskim brendom zaključili protokol o saradnji, koji je trebao da upravlja hotelom koji su namjeravali da grade.

"Duži vremenski period smo platili franšizu. Pristali smo na ovu razmjenu jer se njom čuvaju zelene površine u Budvi. Kao ozbiljni investitori prepoznali smo dobru namjeru i na civilizovan i transparentan način došli do ovog dogovora", kazao je Milić.

Još ranije iz Carevićeve administracije je saopšteno da namjeravaju da zelenu površinu pretvore u park, a ispod nje naprave četvoroetažnu garažu.

Bez predstavnika Demokrata na svečanosti

Potpisivanju protkola prisustvovao je i potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović iz Crnogorske, dok potpredsjednik Marko Marković iz redova Demokrata nije bio na svečanosti.

Carević je kazao da je on zvao predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića da prisustvuje potpisivanju, ali da mu je rečeno da njihova partija danas ima konvenciju i da ne može prisuvovati.

Demokrate su u julu napustili skupštisko zasijedanje, nakon što je prihvaćen predlog DF da se odluka o proglašenju javnog interesa, koju su incirala Demokratska Crna Gora, a kojom je trebalo da se pomenuta parcela Velja Voda Lux proglasi javnim interesom, skinuta sa dnevnog reda skupštinskog zasijedanja, što je podržano od strane opozcionog DPS, SD i dva nezavisna odbornika.

Tada je došlo do krize vlasti u Budvi i oštrih međusobnih optuživanja. DF je smatrao da to nije pravi način da se zadrži parcela, jer bi se zemlja otimala od investitora, ali i da budžetom nijesu predviđena sredstva za eksproprijaciju, dok su Demokrate tvrdile da DF ponovo sarađuje sa DPS-om i da je njihov predlog pravi način da se zadrži zelena površina.

Bonus video: