Potpisan Poslovnik za policijsku saradnju u Plavu između Crne Gore, Albanije i Kosova

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Poslovnik su potpisali šefovi granične policije tri države, Vesko Damjanović, Aida Veizaj i Šaban Guda, na koordinacionom sastanku koji je u utorak održan u Budvi
82 pregleda 0 komentar(a)
poslovnik policija plav, Foto: Uprava policije
poslovnik policija plav, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 07.03.2018. 12:57h

Rukovodioci graničnih policija Crne Gore, Albanije i Kosova potpisali su Poslovnik o radu Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Plavu, kojim su, između ostalog, uređeni načini komunikacije, razmjene informacija i korišćenja uniforme i oružja.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Poslovnik su potpisali šefovi granične policije tri države, Vesko Damjanović, Aida Veizaj i Šaban Guda, na koordinacionom sastanku koji je u utorak održan u Budvi.

Podsjeća se da je Protokolom između ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore, Albanije i Kosova, koji je potpisan 30. maja prošle godine u Plavu, predviđeno osnivanje Zajedničkog centra za policijsku saradnju, u cilju unaprjeđenja i daljeg razvoja policijske saradnje tri države.

Navodi se da je potpisivanjem Poslovnika dogovoreno radno vrijeme 24/7 u prostorijama Stanice granične policije Plav – Regionalnog centra Sjever, uređeni načini komunikacije, razmjene informacija, korišćenja uniforme i oružja, kućni red, odnosi među zaposlenima i korišćenja službenih prostorija.

„Zajednički centar će između ostalog biti zadužen za blagovremenu razmjenu informacija i podataka o trenutnom stanju i specifičnim događajima vezanim za graničnu kontrolu i prekogranični kriminal“, saopšteno je iz Uprave policije.

Centar će, kako se dodaje, biti zadužen i za saradnju između graničnih službi policijskih organizacija tri države, saradnju sa drugim centrima za policijsku saradnju kao i saradnju sa drugim nadležnim tijelima koja se bave tim pitanjima u regionu i u državama članicama Evropske unije.

„Podršku u obezbjeđivanju uslova za realizaciju ovog projekta pružili međunarodna organizacija za migracije i Ambasada Njemačke u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: