Namjenske korpe za otpad u javnim ustanovama i službama Glavnog grada

Glavni grad je nedavno započeo sprovođenje primjene primarne selekcije otpada - odvajanjem “suve” i mokre” frakcije otpada
735 pregleda 1 komentar(a)
Postavljene korpe, Foto: PG biro
Postavljene korpe, Foto: PG biro

Radnici “Čistoće” postavili su sedamnaest setova namjenskih korpi u prostorijama javnih ustanova, službi i organa Glavnog grada.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, to je nastavak aktivnosti kojima se podržava koncept primjene primarne selekcije otpada – odvajanjem “suve” i mokre” frakcije otpada.

“Na ovaj način su se i službenici gradskih službi pridružili postupku pravilnog odlaganja otpada, a radi praktičnije upotrebe ovih korpi urađeno je i odgovarajuće uputstvo kojim će se zaposleni rukovoditi u postupku odlaganja komunalnog otpada”.

Podsjetili su da taj sistem podrazumijeva obavljanje primarne selekcije tj. razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka u dvije posude.

“Posuda za ‘suvu’ frakciju namijenjena je za odlaganje papira, kartona, plastike, metala i stakla, dok je posuda za ‘mokru’ frakciju namijenjena za odlaganje svih vrsta komunalnog otpada koje nijesu sadržane u suvoj frakciji komunalnog otpada”, pojasnili su oz Glavnog grada.

Kako su naveli, to je otpad koji je po svom sastavu uglavnom mokar zbog prisustva ostataka hrane, materija organskog porijekla, baštenskog otpada, proizvoda za higijenu i slično, ne uključujući kabasti otpad i jestiva ulja i masti.

Glavni grad je nedavno započeo sprovođenje primjene primarne selekcije otpada - odvajanjem “suve” i mokre” frakcije otpada.

Bonus video: