Ukloniće morski otpad sa Velike plaže

891 pregleda 0 komentar(a)
Velika plaža
Velika plaža
Ažurirano: 10.10.2019. 12:17h

Aktivnosti projekta “Integralno upravljanje otpadom i sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu”, u Crnoj Gori biće usmjerene na područje Velike plaže u Ulcinju, dogovoreno je na juče održanom sastanku predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i njemačke organizacije GIZ.

Kako se navodi u saopštenju, na sastnaku je bilo riječi i o mogućnosti povezivanja GIZ-a sa projektima koje JP, posredstvom inostranih partnera, već realizuje u Ulcinju – projekat IPA Interragg WELCOME i Zero Waste City.

"Imajući u vidu da se GIZ bavi rješavanjem problema čvrstog otpada iz mora, JP će, pored Ministarstva održivog razvoja i turizma i lokalne samouprave u Ulcinju, biti jedan od centralnih partnera na realizaciji tog projekta", piše u saopštenju JP.

Sa sastanka
Sa sastanka

GIZ-ov projekat “Integralno upravljanje otpadom i sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu”, realizuje se na području Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i trajaće naredne 4 godine. Ukupan fond novca koji je opredjeljen za projekat iznosi 3,5 miliona eura, a donaciju obezbjedjuje njemačko Ministarstvo za ekonoski razvoj i saradnju (BMZ).

Sastanku su pored ostalih prisustvovali, predsjednik Upravnogodbora JP Džaudet Cakuli i direktor Predrag Jelušić sa svojim saradnicima i projektni menadžer GIZ-a, Johanes Froman sa nacionalnom koordinatorkom projekta za Crnu Goru, Jelenom Peruničić. Najavljena je i Regionalna konferencija na temu otpada iz mora koja će se održati u januaru 2020.

Bonus video: