Počela realizacija projekta vrjednog 3,5 miliona eura

Ukloniće morski otpad sa Velike plaže

876 pregleda 0 komentar(a)
Velika plaža
Velika plaža
Ažurirano: 10.10.2019. 12:17h

Aktivnosti projekta “Integralno upravljanje otpadom i sprečavanje  morskog otpada na Zapadnom Balkanu”, u Crnoj Gori biće usmjerene na  područje Velike plaže u Ulcinju, dogovoreno je na juče održanom  sastanku predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i  njemačke organizacije GIZ. 

Kako se navodi u saopštenju, na sastnaku je  bilo riječi i o mogućnosti povezivanja GIZ-a sa projektima koje JP,  posredstvom inostranih partnera, već realizuje u Ulcinju – projekat IPA  Interragg WELCOME i Zero Waste City.

"Imajući u vidu da se  GIZ bavi rješavanjem problema čvrstog otpada iz mora, JP će, pored  Ministarstva održivog razvoja i turizma i lokalne samouprave u Ulcinju,  biti jedan od centralnih partnera na realizaciji tog projekta", piše u  saopštenju JP. 

Sa sastanka
Sa sastanka

GIZ-ov projekat “Integralno upravljanje  otpadom i sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu”, realizuje se  na području Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i trajaće naredne   4 godine. Ukupan fond novca koji je opredjeljen za projekat iznosi 3,5  miliona eura, a donaciju obezbjedjuje njemačko Ministarstvo za ekonoski  razvoj i saradnju (BMZ). 

Sastanku su pored ostalih  prisustvovali, predsjednik Upravnogodbora JP Džaudet Cakuli i direktor  Predrag Jelušić sa svojim saradnicima i projektni menadžer GIZ-a,  Johanes Froman sa nacionalnom koordinatorkom projekta za Crnu Goru,  Jelenom Peruničić. Najavljena je i Regionalna konferencija na temu  otpada iz mora koja će se održati u januaru 2020.