Bar: Ulice raskopane, "što skoriji rok" odavno probijen

Iz Opštine su posljednji put krajem januara najavili da će ovi radovi biti gotovi do kraja februara, ali se to još nije dogodilo
123 pregleda 3 komentar(a)
Bar raskopane ulice, Foto: Radomir Petrić
Bar raskopane ulice, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 07.03.2018. 15:59h

Iako se ušlo i u drugu sedmicu marta, raskopane topoličke i ulice u prigradskim naseljima i dalje nisu popravljene nakon postavljanja vodovodnih i kanalizacionih cijevi. Iz lokalne samouprave su krajem januara najavili da će ovi radovi biti gotovi do kraja februara.

U najgorem stanju, kako su “Vijesti” ranije pisale, i dalje je put od kružnog toka kod diskonta “Laković” do autobuske i željezničke stanice. Njegova trasa je ispresijecana kanalima na svakih desetak metara, zbog čega se ova veoma frekventna dionica duga nepunih hiljadu metara “prelazi u prvoj brzini”, a automobili svakodnevno izlažu oštećenjima.

Ovim povodom, mještani naselja Sokolana, Stara raskrsnica, stari Pristan i Polje kod željezničke stanice, autobuski i auto-taksi prevoznici obratili su se lokalnoj upravi otvorenim pismom koje je dostavljeno i medijima, a u kojem se navodi da je ova raskopana ulica “neopravdano dugo u takvom stanju”.

“Svjesni smo da je kanalizacioni sistem neophodan i da građani moraju biti strpljivi prilikom izvođenja radova, no, radova na ovoj dionici nema skoro dva mjeseca, a mi koji nemamo alternativni put trpimo velike materijalne štete i na svojim vozilima i u svom poslovanju. Tražimo da se hitno preduzmu mjere i radnje na sanaciji pomenute ulice i obezbijede normalni uslovi za saobraćaj. Strpljenje građana je iscrpljeno dugotrajnim neodgovornim ponašanjem nadležnih organa u opštini i građani će morati preduzeti nažalost radikalne mjere za zaštitu svojih materijalnih sredstava i nesmetanog obavljanja svojih djelatnosti“, navodi se u pismu koje je potpisao Borislav Pavlović, auto-taksi preduzetnik.

Pored ove dionice, najveće nezadovoljstvo građana izaziva stanje saobraćajnica u Makedonskom naselju, te oko 600 metara dugog poteza magistrale kroz Zeleni pojas. Na sastanku u Opštini krajem januara, povodom kašnjenja završetka opravke raskopanih ulica, bilo je dogovoreno da se “u što skorijem roku” u asfaltiranje uvede još jedan podizvođač. Prema dostupnim podacima, u Baru treba asfaltirati oko devet kilometara saobraćajnica, a dinamika je 300 metara dnevno.

Ove infrastrukturne radove izvodi MPP “Jedinstvo” Sevojno u sklopu III faze projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, njemački “Dahlem” je stručni nadzor. Ciljevi osam miliona vrijedne investicije u novi cjevovodni sistem jesu otklanjanje gubitaka u mreži, omogućavanje sigurnog vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda, uklanjanje azbestnog i PVC vodovoda, te uređenje atmosferske kanalizacije.

Do kraja ovih radova započetih u Sutomoru prije dvije godine, radnici “Jedinstva” položiće na prostoru Bara, Šušanja, Sutomora, Čanja, Bjeliša i Polja ukupno 27.000 dužnih metara cijevi, iskopati 100.000 kubika zemlje i asfaltirati 2,6 km puteva u Sutomoru i 6,5 km puteva u Baru i okolini. Najveći barski infrastrukturni projekat finansira se iz kredita KFW banke i barskog budžeta.

Bonus video: