Doček za planinarku koja je uspela Akonkagvu: Više pažnje za sportske uspjehe žena

"Ja sam se za ovaj uspon posljednjih mjeseci spremala tako što sam skoro svakog dana izlazila na vrh Rumije"
186 pregleda 2 komentar(a)
Karolina Ilić, Foto: NVO “Biram Bar”
Karolina Ilić, Foto: NVO “Biram Bar”
Ažurirano: 07.03.2018. 16:57h

U kancelariji NVO “Biram Bar” danas je priređen prijem za Karolinu Ilić, prvu Baranku koja se ispela na najviši vrh južne hemisfere Akonkagvu, 6.696 metara visoku planinu argentinskog dijela Anda. Kuriozitet-Karolini je to pošlo za rukom 13. februara, na isti dan kada je Tanja Pavličić prije deset godina postala prva Crnogorka koja je ispela ovaj vrh.

"Zaista nisam očekivala svečani doček nakon što sam se iz Južne Amerike vratila u Bar i ovaj gest ljudi iz “Biram Bar” me je zaista dirnuo, izgleda da mi je sudbina da promovišem ovaj grad, moj Bar. Dok sam se penjala ka vrhu, mislila sam na sve ljude koji su mi davali podršku i tomi je davalo snagu da istrajem", rekla je Ilić ovom prilikom.

U druženju sa prijateljima i domaćinima iz “Biram Bar” koji su u njenu čast pripremli i tortu, Karolina je istakla da je šteta što se kod nas ne pridaje dovoljna pažnja sportskim uspjesima žena.

"Ja sam se za ovaj uspon posljednjih mjeseci spremala tako što sam skoro svakog dana izlazila na vrh Rumije. Posebno bih voljela da moj uspjeh bude podstrek svim ženama da shvate da mogu da ostvare svoje ciljeve, samo ukoliko to istinski žele", rekla je trenutno najaktivnija barska planinarka.

Karolina Ilić je rođena u Parizu iz kojeg se sa 19 godina preselila u Bar, odakle je njena majka. Radi kao turistički vodič, do sada je osvojila je sve domaće planinske vrhove, a u 2017. je u razmaku od nekoliko mjeseci osvojila dva najviša vrha Evrope-Elbrus i Mon Blan.

Bonus video: