Ugrožavanje prava djevojčica i dalje prisutno u Crnoj Gori, međutim postoje i svijetli primjeri

Jedna od onih koja je, zajedno sa svojim roditeljima, shvatila da i ona treba da se obrazuje je trinaestogodišnja Marina
788 pregleda 1 komentar(a)
Djevojčice moraju imati ista prava kao i dječaci, Foto: Ivana Vučković
Djevojčice moraju imati ista prava kao i dječaci, Foto: Ivana Vučković

Ugrožavanje prava djevojčica kad je u pitanju obrazovanje, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, svjetska je realnost, a ovi problemi su i dalje sveprisutni i u Crnoj Gori.

Tako na Međunarodni dan djevojčica, 11. oktobar, valja podsjetiti na porazne rezultate istraživanja Centra za ženska prava iz 2017, koja se bavila problemom selektivnih abortusa, pa je u to vrijeme, odnos broja novorođenih dječaka i djevojčica bio 110 na 100, čime je Crna Gora svrstana u sam vrh negativne svjetske statistike.

Međutim, postoje i svijetli primjeri: u nikšićkom Dnevnom centru za djecu i porodicu Defendologija trude se da djevojčicama, ali i njihovim roditeljima, razviju svijest o tome da one treba i moraju da imaju ista prava i privilegije kao i dječaci. Svaki pojedinačni uspjeh je nova nada da u tome uspijevaju.

Jedna od onih koja je, zajedno sa svojim roditeljima, shvatila da i ona treba da se obrazuje je trinaestogodišnja Marina (ime promijenjeno zbog zaštite identiteta).

“Moji roditelji me nijesu slali u školu jer su mislili da mi nije potrebna. Isto sam i ja mislila za moju djecu, ali to mišljenje se promijenilo”, kaže Marinina majka.

Danas se ona zajedno sa Marinom i ljudima iz Dnevnog centra trudi da obezbijedi što je moguće bolje uslove za obrazovanje svoje djece.

Zbog ranijih zdravstvenih problema i čekanja mlađe sestre, Marina, iako ima 13 godina, pohađa treći razred, a kasniji upis je uticao na uklapanje u školski ambijent. Međutim, svakodnevni dolasci u Centar i individualni časovi sa njom dali su rezultate.

“Tokom perioda od godinu dana Marina je imala individualne časove iz različitih predmeta koji su imali za cilj opismenjavanje i poboljšanje školskog uspjeha. S obzirom na to da se kalendarski i školski uzrast djevojčice ne poklapaju, može se reći da Marina napreduje u skladu sa svojim uzrastom i da mnogo brže uči gradivo od vršnjaka. Djevojčica je jako pametna i brzo savladava novo gradivo. Jako je zainteresovana za edukativni sadržaj, a njen napredak se već ogleda u školskom uspjehu”, kazala je predstavnica Centra Nađa Bošković.

A Marina, koje svakodnevno dolazi u Centar i učestvuje u svim aktivnostima, koja ne izostaje iz škole, priznaje: „Najviše volim da učim. Želim da budem dobar đak i da završim školu”.

To želi i njena majka koja je shvatila da, kako reče, „bez škole nemate ništa“.

“Važno je da moja djeca idu u školu. Ne želim da se muče kroz život kao i ja. Zahvaljujući Centru i školi, Marina zna da čita, piše i broji. Zato sada kada nešto treba da se napiše ili pročita, ona to radi za mene. Marina je pametna djevojčica, ali joj treba pomoć da bi završila školu, pronašla posao i imala bolji život”, kazala je Marinina majka.

Centar je Marini obezbijedio knjige, pribor za školu, a stručni tim se potrudio da adekvatnim sadržajima edukativnog tipa pomogne Marini. I uspio je u tome. A da je istu želju imala i trinaestogodišnja djevojčica pokazuje i to da je ostvarila najveći broj časova u Centru.

„Konstantno se radi na njenoj socijalizaciji, razvoju samostalnosti, sticanju odgovornosti, kao i prilagođenosti grupi. Za Marinu se može konstatovati samo jedno, a to je da ima veliku želju i motiv da uspije. Uporna je u ostvarivanju svog cilja, poslušna je i ima povjerenja u zaposlene u Dnevnom centru, a to je svakako velika snaga u radu stručnog tima sa njom“, poručili su iz Centra.

U Centru se organizuju brojne radionice koje imaju za cilj podsticanje razvoja djeteta u skladu sa uzrastom, ali i jačanje kapaciteta roditelja kako bi podržali svoju djecu da ostanu u sistemu obrazovanja što duže.

„Cilj Centra je da kroz svakodnevne aktivnosti podigne svijest kod roditelja i djece o značaju obrazovanja, ali i da ih upozna sa negativnim pojavama kod isključivanja iz istog. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, a mi nastojimo da im maksimalno pomognemo u ostvarivanju istog“, zaključili su oni.

Cjelokupna aktivnost je podržana od strane organizacije Save the Children.

Svaka četvrta djevojčica u svijetu udata prije punoljetstva

U svijetu je više od 850 miliona djevojčica, a prema podacima Međunarodne agencije za ljudska prava, jedna od četiri djevojčice se uda prije punoljetstva.

Gotovo 70 odsto ženske populacije živi u siromaštvu, a oko 49 miliona djevojčica u Africi ne ide u školu.

Svake godine u svijetu oko deset miliona djevojčica stupi u brak prije 18. godine, a svaka peta postane majka prije punoljetstva.

Istraživanja pokazuju da je najefikasniji način borbe protiv prisilnih brakova obrazovanje.

Bonus video: