NIJESU ISPOŠTOVALI UGOVOR O ISPORUCI PELETA

Opština Pljevlja tuži firmu iz Foče: Proljeće stiglo prije ogrijeva

Zbog nepoštovanja ugovora, polovina od 500 građana ove godine ostala je bez tog ogrijeva
124 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.03.2018. 17:38h

Lokalana uprava podnijeće tužbu protiv firme “Lovćen trejd” iz Foče, zbog nepoštovanja ugovora o isporuci peleta, koji se građanima Pljevalja isporučuje po subvencioniranim cijenama.

Zbog nepoštovanja ugovora polovina od 500 građana koji su se prijavili za nabavku peleta, ove godine, ostala je bez tog energenta.

Firma “Lovćen trejd” je jedina dostavila ponudu za nabavku peleta i briketa na tenderu koji je Opština Pljevlja raspisala sredinom prošle godine.

Sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, puteve i vode Opštine Pljevlja Zoran Čolović kazao je da su na tenderu dobili nepouzdanog partnera koji je do sada isopručio svega 50 odsto ugovorenih količina.

„Pošto se bliži kraj grijne sezone, a ugovor je polovično realizovan, pokrenućemo sudski postupak protiv dobavljača peleta“, kazao je Čolović.

On je rekao da će se obratiti Ministarstvu održivog razvoja i turizma da im odobre da građanima koji donesu račun i posjeduju peć na pelet daju novac umjesto peleta.

Prema ugovoru, ogrijev je trebalo da bude isporučen u potpunosti u roku od 60 dana od dana zaključenja, odnosno do 20. decembra.

U cilju rješavanja ekoloških problema u Pljevljima, Vlada Crne Gore je 2015. godine za nabavku peleta i briketa opredijelila 417.500 eura.

Pljevljanka Ismeta Džakić smatra da je problema sa isporukom peleta bilo i prethodnih godina, ali da je ova godina najgora.

Ona smatra da bi “svi oni u lokalnoj upravi ili u Ministarstvu koji su učestvoali u ovakvoj manipulaciji sa građanima trebalo da odgovaraju”.

Džakić, koja je zaposlena kao pravnica u opštinskom Sekretarijatu za stembeno komunalne poslove kazala je da je Opština trebalo da raskine ugovor sa “Lovćen trejdom”, odmah nakon što nisu ispoštovali ugovorene rokove i o tome informiše građane.

„Nama pelet ne treba u februaru i martu već u novembru. I prethodnih godina pelet nam je isporučivan u januaru i februaru. Ove godine Opština je ranije raspisala tender i javio se navodno samo jedan ponuđač. Svi smo mislili da ćemo ogrijev dobiti u septembru ili oktobru, kada počinje grijna sezona. Međutim, od toga nema ništa. Bliži se kraju sezona grijanja, a pola od 500 građana još nije dobilo pelet. Tražim odgovornost svih koji su učestovali u ovakvim manipulacijama sa građanima“, rekla je Džakić.

Kaže da je od nadležnih u Opštini tražila da joj dostave ugovor -

zaključen sa firmom “Lovćen trejd”, ali da ga još nije dobila.

Domaćinstva još otplaćuju kredit za peći

“Ovo je neodgovoran odnos prema građanima Pljevalja, jer su oni kada je najavljeno iz Opštine da će subvencionirati nabavku novih energenata, a kako bi dali svoj doprinos smanjenju zagađenja kupili peći na pelet za koje su izdvojili oko dvije hiljade eura. Mnogi ih i na kredit otplaćuju. Sada su prevareni i moraju sami da se snalaze. I moja porodica je uzela peć na pelet misleći da će biti bolje, ali je iz godine u godinu sve gora situacija sa nabavkom peleta“, rekla je građanka Ismeta Džakić.

Preporučujemo za Vas