Trebjesa bogatija za 700 sadnica

631 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje akcije sadnje, Foto: Svetlana Mandić
Sa današnje akcije sadnje, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući akciji Turističke organizacije (TO) Nikšić i nevladinog udruženja (NVU) „Putevi predaka“, park šuma Trebjesa bogatija je za 700 novih sadnica, a namjera im je da taj broj dostigne cifru od pet hiljada. U akciji je učestvovalo njih oko stotinu.

„U okviru projekta ‘Trebjesa je srce Nikšića’ namjeravamo da u što kraćem periodu zasadimo 5.000 sadnica. Moramo ih posaditi jer Trebjesa zahtijeva jedan podmladak, a samim tim što je gorjela prije dvije godine mi koristimo te površine koje su bile zahvaćene požarom da oplemenimo novim sadnicama”, kazala je Ana Petrović, iz NVU “Putevima predaka”.

Istakla je podršku koju imaju od Uprave za šume i Opštine Nikšić i dodala da im je cilj da mlade sugrađane animiraju da se okrenu Trebjesi, jer “imati Trebjesu na samo kilometar od centra grada i uživati u aktivnom odmoru u prirodi je stvarno bogatstvo”.

To misli i Momir Gutović, učenik Prve srednje stručne škole, koji često dođe u Trebjesu da trenira, ali i šeta.

“Trebjesu treba da održavamo i što češće je posjećujemo. Ovakvim akcijama doprinosimo boljitku Trebjese i treba da ih bude što više. Trebjesa je dosta sređena, ima dosta stvari i sadržaja koje ljudi treba da posjećuju”, poručio je Momir.

Direktor TO Nikšić, Boris Muratović, kazao je da park šuma Trebjesa s pravom nosi epitet “pluća grada”, kako je Nikšićani zovu.

“Na Trebjesi imamo mnogo mjesta za vježbanje, postoji oko deset kilometara uređenih staza za pješačenje i planinski biciklizam, a u samom podnožju nalazi se najljepše nešto što Nikšić može da ponudi. To je ta raznovrsnost na jednom lokalitetu. Imamo gradski park, Gradsku kuću, Dvorac kralja Nikole, Sabornu crkvu Svetog Vasilija Ostroškog, šetalište ‘Vita Nikolića’ i mnoge druge kulturno-istorijske spomenike i sportske terene koji su od velike važnosti za grad”, kazao je Muratović.

Kako je istakao pomenuti lokaliteti imaju veliki potencijal da privuku i zadrže turiste, a sama Trebjesa pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju, što sve zajedno može doprinijeti promociji Nikšića.

U akciji pošumljavanja, pored predstavnika TO i NVO “Putevima predaka”, učestvovali su i učenici OŠ “Luka Simonović”, Srednje ekonomsko-ugostiteljske i Prve srednje stručne škole, planinari “Javorka”, članovi Biciklističkog kluba “Perun”, volonteri, sugrađani.

Galerija

Bonus video: