Gradska kuća u Nikšiću postala Dječija biblioteka i čitaonica

Osnovnu djelatnost Biblioteka ostvaruje i kroz rad čitaonice za djecu, jedne stimulativne sredine, pozitivne i kreativne atmosfere u kojoj djeca provode kvalitetno vrijeme družeći se sa knjigom, stičući brojne prilike da dodu do znanja, dijele i razmijenjuju slična interesovanja i istraživanjem spoznaju jedan novi svijet”, kazala je Renata Bulajić, direktorica Biblioteke
1435 pregleda 0 komentar(a)
Potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.10.2019. 15:28h

Rekonstruisana Gradska kuća u nikšićkom parku dobila je novu namjenu – postala je Dječija biblioteka i čitaonica, a svoja vrata svečano je otvorila danas, na dan kada je prije četiri godine Narodna biblioteka „Njegoš“ dobila samostalnost, a istog dana prošle godine otvorena je prva Dječija čitaonica u Crnoj Gori koja egzistira u okviru Biblioteke.

“Najvažniji segment rada biblioteke dobija svoje prostorije, sa sigurnošću se može reći, najljepše u gradu. Imamo savremenu ustanovu u ustanovi, namijenjenu najmlađim korisnicima, sa fondom od oko 15.000 bibliotečkih jedinica. Osnovnu djelatnost Biblioteka ostvaruje i kroz rad čitaonice za djecu, jedne stimulativne sredine, pozitivne i kreativne atmosfere u kojoj djeca provode kvalitetno vrijeme družeći se sa knjigom, stičući brojne prilike da dodu do znanja, dijele i razmijenjuju slična interesovanja i istraživanjem spoznaju jedan novi svijet”, kazala je Renata Bulajić, direktorica Biblioteke.

Kako je naglasila čitaonica je opremljena po najsavremenijim standardima, a u planu i programu rada Dječje biblioteke je mnoštvo sadržaja, počevši od radionica kreativnog pisanja, različitih prezentacija, edukativnih igara, aktivnosti za razvijanje čitalačke motivacije, dramskih formi, a sve “sa ciljem promocije kulture čitanja, njegovanja kulta knjige i podizanje nivoa informacijske pismenosti”.

U Gradskoj kući se nalazi i pres sala sa 80 mjesta koja je otvorena za sve programe iz domena kulture i umjetnosti, seminare, radionice, treninge, izložbe. Bulajić je podsjetila Narodna biblioteka ,,Njegoš” ove godine obilježava 138 godina postojanja. Vrijednost radova na rekonstrukciji Gradske kuće iznosili su preko 20 hiljada eura, a učešće Elektroprivrede Crne Gore je bilo 17,7 hiljada.

Bulajić se zahvalila svim donatorima, a predstavniku EPCG, Predragu Krivokapiću, uručila zahvalnicu. Krivokapić, koji je direktor ljudskih resursa u Elektroprivredi, kazao je da je jedan od postulata njihove kompanije društveno odgovorno poslavanje pa su se sa zadovoljstvom odazvali inicijativi Narodne biblioteke „Njegoš“ i uzeli učešća u rekonstrukciji Gradske kuće.

„Posebno nas raduje nova namijena ovog zdanja koje će sada biti dječija biblioteka i vjerujem da će naši najmlađi sugrađani u što većem broju dolaziti, čitati knjige i na taj način sebe razvijati i uzdizati kao ličnosti“

Potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević, kazala je da je raduje što se Dječija biblioteka nalazi na lokalitetu gradskog parka koji okuplja najveći broj najmlađih sugrađana pa je uvjerena da neće ostati neprimijećena” te da će ih zaintrigirati da svrate i upoznaju se sa njenim brojnim sadržajima i mogućnostima”.

Dječja biblioteka
Sa svečanosti(Foto: Svetlana Mandić)

“Ovo predivno zdanje koje je na radost svih nas potpuno preuređeno, a koje je kroz istoriju mijenjalo svoju namjenu, zasigurno će postati mjesto u kojem će najmlađi sugrađani ne samo započinjati svoju čitalačku avanturu, već i kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme koristeći brojne sadržaje koje pruža Dječija čitaonica, opremljena po najsavremenijim standardima”, istakla je Nikčević.

Prema njenim riječima stvaranjem uslova poput rekonstruisane Gradske kuće Ii njene prenamjene u Dječiju biblioteku, stvara se i mogućnost da se knjiga vrati na mjesto koje zaslužuje i koje mora imati u razvoju svakog djeteta. “Posebno je to značajno jer smo svjedoci da danas knjiga polako gubi korak u trci sa savremenim tehnologijama”, kazala je potpredsjednica Opštine.

U svijet knjige goste su uveli učenici Osnovne škole “Braća Labudović”, koji su izveli igrokaz, mlada recitatorka iz pomenute škole Milica Kankaraš, učenici srednje Muzičke škole “Dara Čokorilo”, Hajdana Glušica, solo pjevanje, i Katarina Dadić, gitara, kao i malena voditeljka Irina Nenezić.

Gradska kuća je izgrađena 1927.godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika Opštine, poznatog privatnika Luke Mijuškovića. U njoj se u početku nalazila Školska poliklinika sa higijenskom službom i javnim kupatilom, a upravnik je bio dr Stevan Popović. Godinu kasnije preimenovana je u Dom narodnog zdravlja kojim je rukovodio dr Milan Putić, da bi sredinom pedesetih godina postala Dom pionira sa čuvenom bibliotekom i brojnim sekcijama.

Pod krovom Gradske kuće bili su i Dječiji dispanzer, lovački dom društva “Dr Zoran Kesler”, Dnevni boravak za stare koji je bio prvi vaninstitucionalni oblik zaštite starih lica u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: