Nije tačna cijena iznijeta u tekstu

Podatak da je cijena pomenutog helikoptera između 11 i 16 miliona eura po komadu, koji je Kursel demantovao, “Vijestima” je ranije kazao vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić
4 komentar(a)
H-145M, Foto: Www.zap16.com
H-145M, Foto: Www.zap16.com
Ažurirano: 05.03.2018. 19:57h

Šef Odjeljenja za odnose sa javnošću njemačke kompanije “Airbus Helicopters” Gregor Kursel tvrdi da nije tačna procjena cijene njihovog helikoptera tipa H-145 od 11 do 16 miliona eura po komadu.

To je saopštio reagujući na tekst „Bellovi stižu goli: oprema i naoružanje kupovaće se naknadno“ objavljenog osmog februara.

Podatak da je cijena pomenutog helikoptera između 11 i 16 miliona eura po komadu, koji je Kursel demantovao, “Vijestima” je ranije kazao vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić.

„Imajte u vidu da ovaj podatak nije tačan, kao ni da Airbus Helicopetrs kao proizvođač, ni Vlada Srbije kao kupac, ne bi izjavili ništa što indicira na taj iznos, zbog toga što su detalji ovog kupoprodajnog ugovora povjerljivi. U svakom slučaju, možemo potvrditi da su cijene H-145 M helikoptera sa visokim nivoom opremljenosti, uključujući tu i potpuno novi HForce sistem za upravljanje naoružanjem na letjelici, značajno niže od iznosa koji se navodi u tekstu. Stoga je i zaključak o odnosu cijena-efikastost koji se navodi u tekstu, zapravo pogrešan i štetan za naše poslovanje“, naveo je Kursel u svom reagovanju. Radić je u članku „Vijesti“ konstatovao da po taktičko-tehničkim karakteristikama helikopter tipa Bell-412 EPI/EP kakva tri komada za 30 miliona eura kupuje Ministarstvo odbrane Crne Gore “daje najmanje od potencijalih konkurenata nove tehnološke generacije, ali da odnos cijena-efikasnost nameće izbor takvog rješenja”.

“Bell je potpuno funkcionalan za zadatke koji su definisani za Vazduhoplovstvo VCG sa težištem na podršci civilnom društvu. Drugih savremenih perspektivnih rješenja ima, ali cijena i model nabavke kroz kredit državne agencije Kanade, nametnuli su se cijenim, kao odlučujući faktori u izboru”, prokomentariosao je Radić činjenicu da je MO Crne Gore između tri konkurenta od kojih je jedan bio i Airbusov H-145, izabrao koncepcijski preko pola vijeka staru mašinu američkog proizvođača Bell.

Bonus video: