Kusovac traži partnera za gradnju "Sramotnice"

Zgrada bi bila namijenjena za riješavanje stambenih potreba rukovodilaca i lokalnih funkcionera
2572 pregleda 1 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat raspisala je u utorak poziv za izbor partnera za zajedničku gradnju stambeno-poslovnog objekta na opštinskom placu u eksluzivnoj zoni centra grada.

Riječ je o urbanističkoj parceli UP 134b u zahvatu DUP-a „Tivat-Centar“, gdje administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) budućem partneru namjerava da ustupi svoj plac od 288 kvadrata koji se nalazi odmah iza hotela „Pine“ na istoimenog gradskoj rivi u srcu centra Tivta, te investitora oslobodi obaveze plaćanja naknade za komunalije. Zauzvrat, Opština će u novoj zgradi spratnosti P+3+Pk maksimalne bruto građevinske površine 840 kvadrata, a koju će njen partner graditi o sopstvenom trošku, dobiti sve poslovne i jedan broj stambenih prostora.

Kusovac je, prije nego što je u krajem aprila od lokalnog parlementa tražio i dobio saglasnost za ovaj posao, naveo da će Opština kada nova zgrada bude uzgrađena, prodati li dati u zakup stambene i poslovne prostore koje u njoj bude dobila. Još ranije je inače, ova lokacija u planovima lokalne DPS-SD-HGI uprave Tivta bila određena za riješavanje stambenih potreba rukovodilaca i lokalnih funkcionera u opštinskoj upravi koji su ovdje trebali da dobiju povoljne stanove što će, kako sada Kusovac tvrdi, biti dati u zakup ili prodavani. Zbog toga su opozicija i dio tivatske javnosti novu zgradu koju Opština namjerava u javno-privatnom partnerstvu graditi iza hotela “Pine”, već kolokvijalno nazvali “Sramotnica”.

Kusovac sada uz saglasnost lokalnog parlamenta, u dobijanje novih stanova i poslovnih prostora za Opštinu iza Pina, za koje zvanično ne zna kome su namijenjeni, ulaže više stotina hiljada eura vrijednu gradsku imovinu. Samo plac od 288 kvadrata procijenjen je naime, na 288 hiljada eura dok komunalije za tak objekat koštaju dodatnih preko 100 hiljada eura. Opština uz to investitoru besplatno ustupa revidovanu tehničku dokumentacuju za novi objekat i plaća usluge stručnog nadzora.

U lokalnoj upravi, po propozicijama prekjuče raspisanog oglasa, osim na sve poslovne prostore u novoj zgradi, računaju da će dobiti i najmanje 30 odsto površine svih ovdje napravljenih stanova.

Bonus video: