Gradiće se nova bolnica u Pljevljima

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, cilj podrške tom projektu jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade da zdravstvenu zaštitu i njenu dostupnost građanima drži u vrhu svojih prioriteta
758 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Vlada je zadužila ministarstva zdravlja i finansija i Upravu javnih radova da u najkraćem roku pronađu način i model za početak gradnje nove bolnice u Pljevljima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, cilj podrške tom projektu jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade da zdravstvenu zaštitu i njenu dostupnost građanima drži u vrhu svojih prioriteta.

Iz tog resora su kazali da će izgradnja nove bolnice u Pljevljima biti nastavak pozitivnih trendova snaženja te regije.

„Ulaganje u infrastrukturne, tehnološke i kadrovske kapacitete zdravstvenih ustanova u sjevernom regionu, kao i reformski procesi koje kontinuirano sprovodimo u zdravstvenom sistemu, značajno su unaprijedili dostupnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i ojačali povjerenje građana u zdravstvene institucije“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se njihova istinska opredijeljenost unaprjeđenju zdravstvene zaštite pljevaljske i opština koje gravitiriju tom području, ogledaju i u značajnim ulaganjima u opremu i adaptaciju pljevaljske bolnice.

„Samo tokom 2017. i prošle godine iz državnog budžeta u Opštu bolnicu (OB) Pljevlja relizovano je gotovo 336 hiljada EUR investicija za adaptaciju prostora i nabavku savremene medicinske opreme“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je OB Pljevlja trenutno jedina opšta bolnica paviljonskog tipa u Crnoj Gori, sagrađena 60-tih godina prošlog vijeka.

Kako su naveli, objekti paviljonskog tipa sami po sebi otežavaju funkcionisanje bolnice, posebno u dijelu prevoza pacijenata do drugih paviljona u kojima se obavljaju razne dijagnostičke metode, dopremanja i distribucije hrane hospitalizovanim bolesnicima, kao i nemogućnosti izgradnje centralizovanog dovoda gasova odjeljenjima kojima je to potrebno.

„S obzirom na to da opštine Pljevlja i Žabljak pokrivaju veliku teritoriju, uz nepovoljne klimatske uslove, transport bolesnika do Kliničkog centra Crne Gore često je veoma otežan“, kazali su iz Ministarstva.

Nova bolnica bi, smatraju u tom resoru, u značajnoj mjeri mogla da smanji i broj upućivanja prema KCCG.

Iz Ministarstva su kazali da je Opština Pljevlja pokazala spremnost da učestvuje u projektu izgradnje opšte bolnice, tako što bi ustupila zemljište, odnosno oslobodila troškova opremanja komunalnog zemljišta.

Bonus video: