Turska postaje glavni donator Vojske Crne Gore

Turske fabrike izradiće terenska vozila za potrebe crnogorske vojske, a račun od oko 15,5 miliona eura podmiriće turski odbrambeni budžet
3917 pregleda 12 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Vojska Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.10.2019. 15:22h

Tursko ministarstvo odbrane postaće glavni donator Vojske Crne Gore (VCG) sa paketom pomoći u vrijednosti od oko 16,05 miliona eura u sljedećih pet godina.

Turske fabrike izradiće terenska vozila za potrebe crnogorske vojske, a račun od oko 15,5 miliona eura podmiriće turski odbrambeni budžet. Oko 550 hiljada eura određeno je za finansiranje obrazovanja kadrova za potrebe VCG u turskom vojnom školskom sistemu, prenosi Balkanska bezbjednosna mreža.

Prema mehanizmu donacije Ministarstvo odbrane Crne Gore svake od predstojećih pet godina prije završetka januara dostavljaće u Ankaru izbor vozila po namjenama i nosivosti sa preciziranim prioritetima po modelima, količini i taktičko-tehničkim karakteristikama, navodi portal. Zatim će, dodaje se, tursko ministarstvo internom procedurom ugovarati nabavku vozila.

Odobreni iznos donacije je 100 miliona turskih lira, ali zbog inflacije obračunska jedinica biće američki dolar. Trošak prevoza i vezani troškovi idu na teret korisnika donacije – VCG.

Pomoć za vojno školstvo je novina i u školskoj godini 2019/2020. po prvi put kadet iz Crne Gore krenuo je na školovanje na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Predviđeno je da na prvoj godini uči turski jezik, a zatim će četiri godine da savlada na akademiji zajedno sa turskim kolegama, navodi portal.

Do sada oficiri VCG školovani su uglavnom na vojnoj akademiji u Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj i nekoliko članica NATO uključujući Italiju i Hrvatsku iz bližeg geografskog prostora. Za školovanje u Turskoj i potencijalno stručne kurseve i usavršavanja odobrena je donacija od 3,5 miliona turskih lira.

Nezavisno od novog paketa donacija u toku je realizacija programa donacije uniformi za potrebe VCG po kojem Privredna agencija turskog minisarstva odbrane ASFAT A.S. treba da u periodu od 2018. do 2022. godine obezbijedi izradu uniformi u vrijednosti od 5,3 miliona eura.

Bonus video: