Lice bez glasa

Pitanje autonomije Univerziteta i izvršavanja zadataka koje Vlada povjeri, još nije postavljeno
20090 pregleda 31 komentar(a)
Gotovo dvije godine obavlja funkciju rektora: Nikolić, Foto: Univerzitet
Gotovo dvije godine obavlja funkciju rektora: Nikolić, Foto: Univerzitet
Ažurirano: 20.10.2019. 15:30h

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić je prije dvije godine obećao da će jedan od prioriteta njegovog trogodišnjeg mandata biti i konstruktivna saradnja sa državnim institucijama i Vladom kao osnivačem.

Ta saradnja, u najmanju ruku, trenutno je na klimavim nogama - UCG i Vlada, odnosno Ministarstvo prosvjete, kao da ne govore istim jezikom.

To se najbolje vidjelo ljetos, na primjeru plagijata u međuvremenu suspendovane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović, kada su sa UCG tvrdili da je utvrđivanje povrede akademskog integriteta u nadležnosti prosvjetnog resora. U tom momentu, Etički komitet Ministarstva prosvjete nije postojao.

I dok je Ministarstvo tvrdilo da UCG ima instrumente da se pozabavi plagijatom, sa te ustanove su poručivali da upravo krovna prosvjetna vlast nije uradila sve ono što je trebalo, shodno Zakonu o akademskom integritetu.

Zategnut je odnos između UCG i Ministarstva i u vezi sa pitanjem magistranada koji su magistarske studije upisali prije 2017. Ministarstvo tvrdi da imaju rok od dvije godine i da ne treba ništa mimo školarine da plaćaju, a sa UCG, između redova, poručuju da to nije zakonito i traže da im prosvjetne vlasti to dostave zvanično.

Pitanje autonomije Univerziteta i izvršavanja zadataka koje Vlada povjeri, još nije postavljeno.

To pitanje bi, ako vlasti budu dosljedne, moglo Nikolića da košta rektorske fotelje, koju je zbog nesporovođenja Vladinih odluka i politika 2017. izgubila Radmila Vojvodić.

Tadašnja rektorka se javno pobunila zbog odluke Vlade da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama. U stavovima je podržavao i njen tim, koji je takođe smijenjen.

Za razliku od njih, aktuelno rukovodstvo UCG se sada krije iza saopštenja Službe za odnose sa javnošću, ali i predstavnika studenata.

Tako javnost slabo pamti glas rektora Nikolića, iako je na funkciju izabran krajem novembra 2017.

Prema zvaničnoj biografiji, Nikolić je osnovnu školu završio u Titogradu, srednju u SAD, a diplomirao je na Mašinskom fakultetu UCG. Magistrirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju odbranio je 2002. godine na Mašinskom fakultetu UCG, pod mentorstvom profesora Norimasa Iida, sa KEIO Univerziteta u Tokiju.

U dva mandata je bio dekan Pomorskog fakulteta.

Bavi se naučno-istraživačkim radom u oblasti fosilnih i alternativnih goriva, njihovim sagorijevanjem u motorima...

Tehničkim ispitivanjem i analizama bavi se i preduzeće njegovog brata. Radi se o preduzeću “Intra”, za koju se tužilaštvo 2008. zainteresovalo zbog sumnjivog poslovanja sa podgoričkim Mašinskim fakultetom.

Ministarstvo za pomorstvo i saobraćaj 2004. godine je raspisalo javni oglas za prikupljanje ponuda za obavljanje poslova o uslovima koji moraju da ispunjavaju vozila prilikom ulaska u Crnu Goru. Taj oglas odnosio se i na izdavanje sertifikata o ekološkoj ispravnosti tih vozila.

Na osnovu raspisanog javnog oglasa Mašinski fakultet je u septembru 2004. dobio rješenje o ispunjenosti uslova i da je jedini ovlašćen za izdavanje sertifikata. Kontrolom poslovanja Mašinskog fakulteta i preduzeća “Intra”, utvrđeno je da je od 2004. do 2007. godine pomenutom preduzeću fakultet uplatio 530.000 eura. Taj novac, kako je utvrđeno, uplaćen je na ime konsultantskih usluga koje je “Intra”, navodno, vršila za Mašinski fakultet, iako su iz tog preduzeća, tokom provjera, tvrdili da je za kontrolu i izdavanje sertifikata jedino ovlašćen fakultet. Javnosti nije poznat ishod ovog postupka pred tužilaštvom, ali ni kasnije pred Privrednim sudom

Bonus video: