Muzej policije pod velom tajne

Nadležni, između ostalog, bez odgovora na pitanje ko će biti zadužen za postavku Muzeja - da li za to obrazovani kustosi Narodnog muzeja Crne Gore, ili istoričari
2720 pregleda 4 komentar(a)
Zajedničkim radom do muzeja: Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Zajedničkim radom do muzeja: Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Muzej policije ne predstavlja trošak, već korisnu investiciju u budućnost, tim riječima prije skoro četiri godine sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović obrazložio je inicijativu za formiranje mjesta koje će čuvati “baštinu policijske profesije”.

Na nedavno pitanje “Vijesti” šta uopšte podrazumijeva “baština policijske profesije”, nadležni nisu dali odgovor.

Umjesto toga, kazali su da “formiranje budućeg Muzeja policije ima duboko kulturno-istorijsko utemeljenje” i da činjenica da država osniva neki novi muzej govori o “sistemskom odnosu prema kulturnom nasljeđu”.

Nisu odgovorili ni ko će biti zadužen za postavku Muzeja - da li za to obrazovani kustosi Narodnog muzeja Crne Gore, ili istoričari.

Nije odgovoreno ni na pitanje da li će za postavku biti angažovani stručnjaci iz ili van Crne Gore, šta će činiti postavku, kako su prikupljeni sadržaji koji su činili dosad organizovane izložbe.

Nije odgovoreno ni da li će Muzej sadržati elemente iz novije istorije crnogorske policije i ako hoće - koje.

Javnost će za sada ostati uskraćena i za odgovor na pitanje šta nadležni smatraju najvažnijim iz novije istorije crnogorske policije, a što bi moglo, trebalo ili će se i naći u Muzeju.

Na pitanje o prostoru koji je Vlada za potrebe Muzeja obezbijedila 2016. godine, a koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade MUP-a, nadležni još nemaju odgovor koliko će njegovo opremanje da košta, ni kojim sredstvima će biti finansirano. Na sva pitanja o projektu, odgovor je, ukratko, ponavljanje ranije saopštenog teksta:

“Formiranje budućeg Muzeja policije ima duboko kulturno-istorijsko utemeljenje, a svako osnivanje novog muzeja govori o raznolikosti kulturne baštine i potrebi odgovornog institucionalnog i sistemskog odnosa prema kulturnom nasljeđu”.

Ideja o formiranju Muzeja policije, sudeći prema podacima sa sajta resora na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić, postoji odavno. Prvi konkretniji koraci učinjeni su 2015. kada je organizovana izložba “Iz zbirke oružja crnogorske policije”. Sljedeće godine formirana je i Radna grupa, imenovano 11 predstavnika različitih institucija koji će raditi na realizaciji projekta, Vlada je tada donijela odluku o ustupanju preko 270 kvadrata prostora za potrebe Muzeja, a iste godine, povodom Dana unutrašnjih poslova - 4. oktobra, organizovana je i izložba “Iz istorijata policije Crne Gore”. Izložbu je, pored đaka, studenata i budućih službenika policije, posjetio i tadašnji ministar unutrašnjh poslova Goran Danilović.

Uslijedila je pauza - makar u javnim saopštenjima koja se odnose na aktivnosti na realizaciji projekta, da bi prije oko mjesec, 19. septembra, MUP, Ministarstvo kulture i Narodni muzej potpisali memorandum o saradnji.

“Pred nama je zajednički rad na akcionom planu, obrazovanju stručnog tima za izradu elaborata opravdanosti i izradi tematsko-ekspozicionog plana koji treba da obuhvati arhitektonsko-dizajnerske poslove u enterijeru objekta namjenjenog za budući muzej”, rekao je nakon potpisivanja memoranduma ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Vijestima” su iz tog i resora Nuhodžića, te Narodnog muzeja, kazali da bi akcioni plan trebalo da bude utvrđen do kraja godine.

U zajedničkom odgovoru Bogdanovića, Nuhodžića i Anastazije Miranović, međutim, nema ničeg konkretnog u vezi sa pitanjima “Vijesti”...

Iz ministarstava kulture i unutrašnjih poslova, te Narodnog muzeja i ranije su kazali da bi se osnivanjem muzeja policijska profesija “i posebno njena prepoznatljiva istorijska komponenta, dodatno približila kako samim policijskim službenicima tako i građanima i drugim korisnicima”

Bonus video: