Rani razvoj djece je osnova za njihovo dobro zdravlje

Hrapović je upoznao Oberklejda sa onim što Crna Gora realizuje u reformskim procesima u oblasti pedijatrije.
493 pregleda 0 komentar(a)
Hrapović i Oberklejd, Foto: Ministarstvo zdravlja
Hrapović i Oberklejd, Foto: Ministarstvo zdravlja

Rani razvoj djece osnova je za njihovo dobro zdravlje, saopšteno je nakon sastanka ministar zdravlja Kenana Hrapovića i profesora Frenka Oberklejda.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je na sastanku zaključeno da je osnova za dobro zdravlje u životu adekvatna i posvećena briga na njegovom početku i da je zato podsticajna njega od predsudnog značaja.

Hrapović je, kako su kazali, upoznao Oberklejda sa onim što Crna Gora realizuje u reformskim procesima u oblasti pedijatrije.

„Unaprijedićemo rad na preventivi, tako što ćemo predložiti izmjenu Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i kadra koji treba da ispunjavaju izabrani timovi, predložićemo da se broj osiguranika, djece, smanji u timu izabranog pedijatra, kako bi pedijatri imali više vremena da rade preventivne preglede“, saopštio je Hrapović.

On je dodao da će biti unaprijeđene usluge i kvalitet patronažne službe za patronažne sestre koji će da pružaju njegu u prvim danima novorođenčeta.

Navodi se da je Oberklejd pohvalio povećenost prevenciji crnogorskog zdravstvenog sistema i naglasio je da je ulaganje u prevenciju veoma specifična oblast djelovanja, jer nije toliko vidljiva, kao što je na primjer, izgradnja nove bolnice.

„Izuzetno je važno da je zdravstveni sistem bude lider brige o djeci u ranom djetinjstvu i drago mi je da vidim da je u vašoj zemlji tako, da o djetetu prvo brine zdravstveni sistem, a tek kasnije sistem obrazovanja i slični resori", rekao je Oberklejd koji je međunarodno priznati istraživač, autora, predavača i konsultant o različitim aspektima pedijatrije.

On je kazao da je razvoj djeteta prije polaska školu veoma važna za budući period ali i da je važno u stimulativno okruženje koje treba da mu pruže porodica i društvo, da bi imali, kako je rekao, podsticajna njega

Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju da je Oberklej pedijatar i ključni govornik na konferenciji o ranom razvoju djece koju UNICEF i UDG organizuju 22. i 23. oktobra.

Jedan je od vođa Grupe za pitanja dječje zdravstvene politike, jednakosti i prevođenja politike u praksu na Istraživačkom institutu Mardok kao i profesor pedijatrije na Univerzitetu u Melburnu.

Oberklejd je predsjedavajući Viktorijanskog dječjeg savjeta, koje pruža stručne savjete premijeru i ministrima u vezi s zdravstvenom politikom i uslugama za djecu.

Bonus video: