U TO TVRDE DA JE LJETNJA SEZONA BILA ODLIČNA

Kolašin počeo pripreme za zimsku sezonu, cijene se još ne znaju

Iz Turističke organizacije Kolašin tvrde da ima puno razloga za optimizam susret turističkoj zimi
1050 pregleda 0 komentar(a)
Zadovoljni međusezonom: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zadovoljni međusezonom: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Ranije nego ikad, ažurno i organizovano, kako kažu u kolašinskoj Turističkoj organizaciji (TO) - počele su pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Ono što će Kolašin ponuditi gostima tokom zime, već je predstavljeno na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu. To je, tvrdi direktor TO Aleksandar Vlahović, veliki korak za lokalnu turističku privredu, koja nije imala promociiju na međunarodnim sajmovima već šest godina.

Iako i dalje nema preciznih podataka o broju noćenja, u TO tvrde da je ljetnja sezona bila odlična, a da međusezona obećava.

"Imali smo uspješan nastup na Novosadskom sajmu, a jedan od kolašinskih hotela sa ‘četiri zvjezdice’ dobio je i prestižnu nagradu za kvalitet usluge. Slične promotivne aktivnosti namjeravamo da nastavimo i dobro je što su se konačno stekli uslovi za to. Odštampali smo i novi promotivni materijal, a nakon duže vremena snimljen je i promotivni spot, u kojem smo nastojali da objedinimo sve ‘adute’ Kolašina kad je riječ o zimskoj turističkoj ponudi“, rekao je Vlahović.

Razloga za optimizam je, objašnjava on, dosta, a ohrabruje i to što su smještajni kapaciteti tog grada obogaćeni trećim hotelom visoke kategorije. Pomaka ima i u naplati boravišne takse, čemu su doprinijeli sistematizacija radnog mjesta turističkog inspektora, ali i trud zaposlenih u TO, kao i razumijevanje vlasnika smještaja.

Svjesni da bez saradnje lokalnih službi i preduzeća sa TO nema dobro pripremljene sezone, otpočeli su i dogovori sa Komunalnim preduzećem i Komunalnom policijom.

Da će pomaka u pripremi sezone biti, tvrdi i direktor Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović. Pored toga što, kako je objasnio, već imaju jasan plan prema kojem će se čistiti seoske i gradske saobraćajnice od snijega, rade i na stvaranju uslova za ljepši izgled gradskog centra.

Pripreme za turističku zimu poodavno su počele i na dva skijališta. Sezonu namjeravaju da počnu već sredinom decembra.

Iz tih preduzeća još nijesu saopštili hoće li biti korekcije cijena, u odnosu na prošlu godinu. O cijenama smještaja, tvrde, još ne mogu da govore ni u TO.

Nije još, kako je kazao Vlahović, završen ni program zimskih manifestacija. Međutim, sadržaj vanpansionske ponude, tvrdi on, uskoro će biti poznat. Falinka kolašinske turističke ponude zimi do sada je bila i što je turistima, pored luksuznih hotela i apartmana i skijaških staza, malo šta imala da ponudi. Otklanjanje tog nedostatka godinama je, bar deklarativno, cilj onih koji su zaduženi za turizam. Pred TO i onima koji u tom gradu žive od turizma je i težak zadatak da promijene praksu, prema kojoj većina turista u Kolašinu boravi svega po nekoliko dana.

Turisti u Kolašinu borave svega po par dana

Kolašin je, tokom turističke zime 2018/2019. posjetilo 15.000 turista, koji su ostvarili 30.000 noćenja. To je podatak iz Informacije Ministarstva turizma, u kojoj je naglašeno i da su se turisti u gradu zadržavali po nekoliko dana. Struktura gostiju se, prema tom dokumentu, bitno izmijenila, pa su bili uočljivo brojniji gosti iz Francuske i Velike Britanije. Tokom prošle zime, najbrojniji su bili, tradicionalno, Albanci.

Prema Informaciji, Ski centar Kolašin 1450 posjetilo je više od 60.000 gostiju, a to skijalište je radilo 115 dana.

"Problemi sa kojima su se suočili vezani su za nedovoljan broj pripadnika MUP-a na obezbjeđivanju skijališta, kao i put do njega, što je za posljedicu imalo ogromne gužve ispred rampe", piše u Informaciji Ministarstva turizma.