Kolašin počeo pripreme za zimsku sezonu, cijene se još ne znaju

Iz Turističke organizacije Kolašin tvrde da ima puno razloga za optimizam susret turističkoj zimi
1053 pregleda 0 komentar(a)
Zadovoljni međusezonom: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zadovoljni međusezonom: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Ranije nego ikad, ažurno i organizovano, kako kažu u kolašinskoj Turističkoj organizaciji (TO) - počele su pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Ono što će Kolašin ponuditi gostima tokom zime, već je predstavljeno na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu. To je, tvrdi direktor TO Aleksandar Vlahović, veliki korak za lokalnu turističku privredu, koja nije imala promociiju na međunarodnim sajmovima već šest godina.

Iako i dalje nema preciznih podataka o broju noćenja, u TO tvrde da je ljetnja sezona bila odlična, a da međusezona obećava.

"Imali smo uspješan nastup na Novosadskom sajmu, a jedan od kolašinskih hotela sa ‘četiri zvjezdice’ dobio je i prestižnu nagradu za kvalitet usluge. Slične promotivne aktivnosti namjeravamo da nastavimo i dobro je što su se konačno stekli uslovi za to. Odštampali smo i novi promotivni materijal, a nakon duže vremena snimljen je i promotivni spot, u kojem smo nastojali da objedinimo sve ‘adute’ Kolašina kad je riječ o zimskoj turističkoj ponudi“, rekao je Vlahović.

Razloga za optimizam je, objašnjava on, dosta, a ohrabruje i to što su smještajni kapaciteti tog grada obogaćeni trećim hotelom visoke kategorije. Pomaka ima i u naplati boravišne takse, čemu su doprinijeli sistematizacija radnog mjesta turističkog inspektora, ali i trud zaposlenih u TO, kao i razumijevanje vlasnika smještaja.

Svjesni da bez saradnje lokalnih službi i preduzeća sa TO nema dobro pripremljene sezone, otpočeli su i dogovori sa Komunalnim preduzećem i Komunalnom policijom.

Da će pomaka u pripremi sezone biti, tvrdi i direktor Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović. Pored toga što, kako je objasnio, već imaju jasan plan prema kojem će se čistiti seoske i gradske saobraćajnice od snijega, rade i na stvaranju uslova za ljepši izgled gradskog centra.

Pripreme za turističku zimu poodavno su počele i na dva skijališta. Sezonu namjeravaju da počnu već sredinom decembra.

Iz tih preduzeća još nijesu saopštili hoće li biti korekcije cijena, u odnosu na prošlu godinu. O cijenama smještaja, tvrde, još ne mogu da govore ni u TO.

Nije još, kako je kazao Vlahović, završen ni program zimskih manifestacija. Međutim, sadržaj vanpansionske ponude, tvrdi on, uskoro će biti poznat. Falinka kolašinske turističke ponude zimi do sada je bila i što je turistima, pored luksuznih hotela i apartmana i skijaških staza, malo šta imala da ponudi. Otklanjanje tog nedostatka godinama je, bar deklarativno, cilj onih koji su zaduženi za turizam. Pred TO i onima koji u tom gradu žive od turizma je i težak zadatak da promijene praksu, prema kojoj većina turista u Kolašinu boravi svega po nekoliko dana.

Turisti u Kolašinu borave svega po par dana

Kolašin je, tokom turističke zime 2018/2019. posjetilo 15.000 turista, koji su ostvarili 30.000 noćenja. To je podatak iz Informacije Ministarstva turizma, u kojoj je naglašeno i da su se turisti u gradu zadržavali po nekoliko dana. Struktura gostiju se, prema tom dokumentu, bitno izmijenila, pa su bili uočljivo brojniji gosti iz Francuske i Velike Britanije. Tokom prošle zime, najbrojniji su bili, tradicionalno, Albanci.

Prema Informaciji, Ski centar Kolašin 1450 posjetilo je više od 60.000 gostiju, a to skijalište je radilo 115 dana.

"Problemi sa kojima su se suočili vezani su za nedovoljan broj pripadnika MUP-a na obezbjeđivanju skijališta, kao i put do njega, što je za posljedicu imalo ogromne gužve ispred rampe", piše u Informaciji Ministarstva turizma.

Bonus video: