Odbor će se naknadno izjasniti o predlogu Deklaracije o zaštiti Sinjajevine

Razlog zbog kojeg bi prije odluke o inicijativi trebalo čuti mišljenje Odbora za bezbjednost, kako je saopšteno na sjednici, je što predlog sadži tačku u kojoj se navodi da “Skupština Crne Gore odbacuje bilo kakve namjere da se na prostoru planine Sinjajevina izgradi 'vježbovno-strelišni vojni poligon'
882 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice odbora, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice odbora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.10.2019. 19:05h

Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje izjasniće se o predlogu za usvajanje Deklaracije o zaštiti Sinjajevine, nakon što o toj inicijativi svoj stav iskaže Odbor za bezbjednost i odbranu.

To je zaključak sa današnjeg sastanka, na kojem je raspravljano o predlogu koji su prije nekoliko dana Skupštini uputili poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević i Srđan Milić.

Razlog zbog kojeg bi prije odluke o inicijativi trebalo čuti mišljenje Odbora za bezbjednost, kako je saopšteno na sjednici, je što predlog sadži tačku u kojoj se navodi da “Skupština Crne Gore odbacuje bilo kakve namjere da se na prostoru planine Sinjajevina izgradi 'vježbovno-strelišni vojni poligon'.

Predmet diskusije je i stav u kojem predlagači traže da se o pitanju građani izjasne na referendumu.

Milić je objasnio da Pavićević i on nisu tražili da referendum bude organizovan na državnom nivou, već da se o pitanju Sinjajevine izjasne oni kojih se konačna odluka najviše tiče - stanovnici opština Kolašin, Šavnik i Mojkovac, te oni koji gravitiraju na prostoru Sinjajevine.

Milić je tokom diskusije više puta postavio pitanje zašto je baš ta planina izabrana kao prostor za formiranje vojnog poligona.

Kazao je da su u svim republikama bivše Jugoslavije postojali vojni poligoni.

"Zbog čega Vlada ne privede namjeni ranije vojne poligone, već traži novi prostor?", pitao je Milić.

U Crnoj Gori je za vrijeme bivše SFRJ kao vojni poligon za bojeva gađanja korišćen lokalitet Radovče.

Vlada je na sjednici 5. septembra usvojila Informaciju o formiranju poligona za potrebe Vojske Crne Gore na lokaciji Sinjajevina.

Vlada je tada dala saglasnost da se nepokretnosti, odnosno lokacija na prostoru planine Sinjajevina u opštinama Mojkovac, Kolašin i Šavnik ukupne površine od oko 7,5 hiljada hektara ustupi na privremeno korišćenje Ministarstvu odbrane za potrebe formiranja vježbovno-strelišnog poligona, do donošenja odgovarajućih planskih dokumenata.

Dvije nedjelje kasnije, Vlada je odbila peticiju, odnosno zahtjev građana koji se protive postojanju terena za obuku na toj planini.

Milić i Pavićević u predlogu za usvajanje Deklaracije o Sinjajevini, pored ostalog, navode da bi korišćenje pašnjaka i šuma za vojni poligon "nepovratno uništilo životnu sredinu i biodiverzitet na tom i okolnim prostorima".

Bonus video: