Još jedno ljeto u Kolašinu u znaku argentinskog tanga

Prema riječima Darka Dožića, osnivača Tango Natural Montenegro, jedino ograničenje, kad je riječ o broju gostiju, biće broj kreveta u privatnim smještajima. Tu vrstu smještaja, po pravilu, bira većina tangerosa
453 pregleda 7 komentar(a)
tango kamp, Foto: Tango Natural Montenegro
tango kamp, Foto: Tango Natural Montenegro
Ažurirano: 06.03.2018. 13:11h

Internacionalni tango kamp, osmi po redu, obilježiće još jedno kolašinsko ljeto i trajaće od 25. jula do 12. avgusta. U Tango Natural Montenegro, organizatoru ove jedinstvene manifestacije, kažu da, sudeći po ranom interesovanju, ovogodišnji kamp nadmašiće predhodni, na kojem je bilo 700 gostiju iz 25 zemalja.

„Iako je kamp i prethodnih godina imao ponekog gosta iz najudaljenijih tango zajednica, to je bio prije izuzetak nego pravilo. Godinama smo pratili njihovo oduševljenje fotografijama i videima sa tango kampa, a sada je došao trenutak i da ih ugostimo. U ovom trenutku imamo najave manjih grupa iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine i čak Irana u kojem je tango u povoju zbog kulturno-političkog okruženja.“- kaže Duško Raketić jedan od organizatora.

Prema riječima Darka Dožića, osnivača Tango Natural Montenegro, jedino ograničenje, kad je riječ o broju gostiju, biće broj kreveta u privatnim smještajima. Tu vrstu smještaja, po pravilu, bira većina tangerosa.

„ Prošle godine smo prvi put bili primorani da zatvorimo registraciju za centralni dio događaja, jer više nije bilo moguće naći slobodan krevet. Za nas je velika satisfakcija kada nam neki sugrađanin dobaci da zbog nas ulaže u širenje kapaciteta. Svima je jasno da će svaki novi krevet, makar za vrijeme tango kampa, biti popunjen.“- kaže Dožić.

U okviru ovogodišnjeg kampa , uz podršku ministarstva sporta , biće realizovan mentorski program kroz koji će proći više desetina mladih. Cilj programa je njihovo osposobljavanje na planu osmišljavanja i realizacije novih događaja na polju sporta, kulture i turizma ali i sveukupni rad na njihovom proaktivnijem odnosu prema društvenoj stvarnosti.

“Ljetnji tango kamp je primjer šta ideja, dobra volja, upornost i znanje mogu napraviti i kada izgleda da je sve crno i bez perspektive. Mislimo da se ove stvari uče i da mogu biti prenesene novim mladim ljudima koji će inspirisani tango kampom slične projekte pokrenuti i u svojim zajednicama.“- kažu organizatori.

Zbog svog jedinstvenog sadržaja, velikog broja internacionalnih umjetnika i gostiju, kao i zbog značaja za razvoj turizma u Crnoj Gori, ljetnji tango kamp je dobio i prestižno priznanje od Nacionalne turističke organizacije (NTO) „Wild beauty award“.

"Zahvaljujući tango kampu i njegovim brojnim sadržajima, Kolašin se uspješno etablirao u mjesto kreativnog odmora, specifično i različito u odnosu na ostala turistička mjesta u Crnoj Gori"-podsjeća Dožić.

Ponovo je učešće na kampu besplatno za sve Kolašinke i Kolašince i njihove pratioce, koji su neplesači.

Ovogodišnje izdanje su do sada podržali Opština i ministarstvo sporta, a organizatori se nadaju i tradicionalnoj podršci ministarstva turizma i Društva prijatelja Kolašina, kao i početku saradnje sa ministarstvom kulture.

Kao i godinama unazad, predstojeći događaj će obilovati različitim tango sadržajima (plesne radionice, video projekcije, predavanja, plesne večeri, koncerti), a dio programa odigraće se na otvorenom. Raketić, najavljuje da će i ove godine veliki broj građana moći da uživa u pravoj karnevalskoj atmosferi, plesnim večerima i ostalim događajima na Trgu borca, uz nastupe orkestra Tanguango iz Beograda. Za realizaciju umjetničkih programa pobrinuće se plesni parovi, DJ-evi i muzičari iz Crne Gore i inostranstva.

Pored svakodnevnih plesnih aktivnosti, gosti kampa će i ove godine uživati u organizovanim planinarskim i biciklističkim turama, sportskom penjanju, streličarstvu,jogi, relaks programima, jahanju, kreativnom programu za djecu i mnogim drugim sadržajima.

Bonus video: