U KCCG obavljeno šest kompleksnih operacija na kičmenom stubu

Eraković je kazao da su u KCCG oslonjeni prije svega na svoje snage, ali da im je čast da u određenim situacijama mogu da ugoste najbolje i najveće evropske i svjetske operatore iz oblasti ortopedije
1852 pregleda 1 komentar(a)
Predstavili rezultate, Foto: KCCG
Predstavili rezultate, Foto: KCCG

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) obavljeno je šest kompleksnih operacija na kičmenom stubu.

Iz KCCG su su kazali da je pacijente operisao eminentni stručnjak iz Turske, Chagatay Ozturk, specijalista za hirurgiju kičme i ortopedske traume iz bolnice LIV iz Instanbula i oropedi Klinike za ortopediju i traumatologiju (KOT) KCCG Aleksandar Jušković i Marko Borovinić.

Direktor KCCG Jevto Eraković kazao je da su u pitanju kompleksne operacije promjena na kičmenim pršljenovima prouzrokovane malignom bolešću i infekcijama koje će biti riješene savremenim operativnim tehnikama.

On je rekao da crnogorska ortopedija, odnosno, ortopedija KCCG-a pokazuje snažan, pozitivan trend uspjeha u ostvarivanju rezultata.

Eraković je kazao da su u KCCG oslonjeni prije svega na svoje snage, ali da im je čast da u određenim situacijama mogu da ugoste najbolje i najveće evropske i svjetske operatore iz oblasti ortopedije.

"Koji će da nam pomognu da postignemo one rezultate koji su nam bili cilj, a to je da liječimo najkompleksnije pacijente iz oblasti ortopedije ovdje u Crnoj Gori", istakao je Eraković.

KCCG
Danas u KCCG(Foto: KCCG)

On je rekao da je Chagatay i ranije bio u KCCG, da su zadovoljni rezultatima koje zajednički postižu i edukacijom koja se sprovodi.

Eraković je istako da pacijenti koji su operisani u KCCG ni u jednom regionalnom centru nijesu mogli da budu operisani.

On je, takođe podsjetio da je nedavno održan Kongres crnogorskih ortopeda gdje su bili prisutni eminentni evropski stručnjaci, među kojima je bio i Chagatay.

Eraković je rekao da Chagatay, zajedno sa našim timom ortopeda KCCG-a, ne radi samo operativne procedure nego i pregleda veliki ortopedskih pacijenata koji se selektuju za buduće eventualne operacije.

Chagatay je naglasio da su operacije veoma kompleksne i da nijesu mogle biti izvedene u regionu.

"To su kompleksne operacije na kičmi kod pacijenata koji trpe jake bolove i pacijenata koji imaju tumore. Srećan sam što znanje mogu podjeliti sa vašim ljekarima koji će rad moći da nastave samostalno", kazao je Chagatay.

Predsjednik Odbora direktora KCCG Nermin Abdić naglasio je da će saradnja sa turskim stručnjakom biti nastavljena.

Abdić je rekao da operacije koje su urađene u četvrtak i danas nijesu mogle biti obavljena bilo gdje u regionu, bilo u kojoj zdravstvenoj ustanovi koje se čak i bave patologijom kičmenog stuba.

"Riječ je o ozbiljnim pacijentima. To su prvenstveno uznapredovala maligna oboljenja sa metastazama na kičmenim pršljenovima i ti pacijenti su trpjeli velike bolove, imali velike neprijatnosti kao posljedica osnovnog oboljenja”, kazao Abdić.

On je takođe ponovio da je sa prof. dr Chagatay dogovoreno da ortopedi KOT jedan period borave u bonici LIVE u Istanbulu, gdje će, kako je kazao, upotpuniti svoje znanje.

“Ukoliko sve organizacione i tehničke stvari budu onako kako treba, a ne sumnjamo da neće biti, da ćemo tokom novembra već biti u prilici da vam prezentujemo na ponovnom press-u, na istom ovom mjestu, da će se prvi put u Crnoj Gori raditi operacije skolioza, odnosno, teških deformiteta kičmenog stuba", najavio je Abdić.

On je rekao da je zadovoljan što je prva operacija, takozvana. vertebroplastika na kičmenom pršljenu urađena u Crnoj Gori.

Bonus video: