Pljevlja i dalje u vrhu po broju samoubistava

Iako je broj suicida u prvih devet mjeseci manji za 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine, broj je visok u odnosu na broj stanovnika
2669 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan

U prvih devet mjeseci ove godine u Pljevljima je registrovano šest samoubistava, što je manje za 45 odsto nego u istom periodu prošle godine kada je registrovano 11 samoubistava. Prema podacima policije za devet mjeseci ove godine registrovano je i šest pokušaja samoubistava.

U 90 odsto slučajeva samoubistva su izvršena vješanjem ili pucnjem iz vatrenog oružja. U dva slučaja samoubistvo je izvršeno trovanjem esencijom i tabletama. Od ukupnog broja suicida u Pljevljima pet su izvršili muškarci. Dva samoubistva počinile su osobe starije od 40 godina, troje je imalo više od sedamdeset, a jedna osoba koja je izvršila samoubistvo imala je više od 60 godina. Iako je smanjen broj samoubistava u prvih devet mjeseci ove godine, stopa samoubistva u Pljevljima je i dalje visoka u odnosu na ukupan broj stanovnika. Stopa samoubistva, predstavlja broj samoubistava na 100.000 stanovnika u toku jedne godine. Prema evropskim standardima veoma niska stopa samoubistva je do 4,9, od pet do 9,9 niska stopa samoubistva, od 10 do 19,9 srednja, od 20 do 24,9 visoka i 25 i više veoma visoka stopa samoubistva.

U Pljevljima, prema posljednjem popisu, živi nešto više od trideset hiljada stanovnika, a procjenjuje se da trenutno u gradu ne živi više od 27 hiljada stanovnika.

Broj registrovanih samoubistava u Pljevljima za posljednjih pet godina, bio je u porastu. Prošle godine registrovano je 15 samoubistava, pet više nego 2017. Tokom 2016, trinaest Pljevljaka sebi je oduzelo život, 2015 osam, a godinu ranije sedam. Tokom 2018. registrovano je 14 pokušaja samoubistava. U Podgorici se u prošloj godini dogodilo 30 samoubistava, 15 više nego u Pljevljima u kojima živi najmanje šest puta manje stanovnika nego u glavnom gradu Crne Gore. U Nikšiću, u kojem prema posljednjem popisu živi preko 72 hiljade stanovnika, registrovano je 25 samoubistava, Bijelom Polju 11, Herceg Novom 11, Beranama i Baru šest i u Budvi jedno samoubistvo. Stručnjaci tvrde da više faktora rizika utiče na ljude da na suicid: duševne bolesti, teške tjelesne bolesti, starost, bolesti zavisnosti, nezaposlenost, društvene krize i drugo. Smatra se da genetika nema veliki udio u nastanku suicida.

Iz pljevaljske policije je saopšteno da je bolest najčešći razlog zbog kojeg Pljevljaci sebi oduzimaju život.

Bonus video: