"Solidarne ruke za hladne zime": U Beranama prikupljali garderobu za Rome

Akciju su organizovali Kancelarija za mlade Opštine Berane i Sociološka sekcija beranske Gimnazije
1193 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije, Foto: Tufik Softić
Sa akcije, Foto: Tufik Softić

U humaitarnoj akciji pod nazivom „Solidarne ruke za hladne zime“, koja je danas organizovana u šetališnoj zoni u Beranama, prikupljena je velika količina garderobe i predmeta koji su isključivo namijenjeni za romsku polulaciju u ovom gradu.

Akciju su organizovali Kancelarija za mlade Opštine Berane i Sociološka sekcija beranske Gimnazije.

Profesorica i rukovodilac ove sekcije, profesorica Zlatica Obradović kazala je da je izuzetno zadovoljna odzivom građana Berana i količinom i kvalitetom robe koja je prikupljena.

„Sva roba sada ide na selektiranje. To će odraditi volenteri iz Gimnazije koji su učestvovali u čitavoj akciji. Zatim će biti pripremljeni humanitarni paketi koji će direktno biti dodjeljivani najugroženijim porodicama iz RAE populacije“, kazala je profesorica Obradović.

Ovo je samo jedna od zajedničkih akcija koje su organizovali Kancelarija za mlade Opštine Berane i Sociološka sekcija Gimnazije, u cilju pomoći socijalno ugroženim porodicama.

U Beranama je RAE populacija dosta velika. Romi su uglavnom naseljeni u Donjem Talumu. Ova polulacija je postala znatno veća sa ratnim zbivanjima na Kosovu prije dvadeset godina, kada je u Berane izbjeglo oko trista do četiristo pripadnika RAE grupacije.

Za Rome i Egipćane sa Kosova međunarodne organizacije su izgradile naselje Riversajd, sa trideset kuća, ali je ono za njih vremenom postalo tijesno, pa su se mnogi naselili pored domicilnih Roma u Donjem Talumu.

Za vrijeme rata na Kosovu i nekoliko godina poslije toga u Beranama je bio prisutan veliki broj međunarodnih humanitarnih organizacija koje su pored izbjeglica pomagale i lokalne Rome, i tada im nije falilo ni hrane ni garderobe.

Odalskom humaitarnih organizacija situacija u ovoj populaciji se pogoršala toloko drastično, da sada hranu i garderobu traže u kontejnerima, pa je svaka akcija prikupljanja pomoći za RAE populaciju dobrodošla.

Romi i Egipćani sa Kosova, kao i domicilni pripadnici ove polupacije, obratili su se nedavno međunarodnim humanitarnim organizacijama sa inicijativom da hitno otvore narodnu kuhinju u Beranama, kako bi imali makar jedan siguran obok tokom dana.

Bonus video: